Вчера бе обявена смяна в треньорския щаб на Академик – Росен Илков пое поста от Евгени Маринов, като от клуба не бе обявена официална позиция за рокадата. Разговор на Актуално Свищов с новия треньор…
– Господин Илков, вчера Ви беше първия мач като треньор на мъжкия отбор на Академик. Какво следва оттук нататък?
– Предстои работа – това е ясно! Коментирали сме го и преди – отборът е изграден изцяло от млади момчета, които имат нужда от работа. Ще търсим индивидуалния подход, да чистим проблемите, да развиваме качествата на футболистите, които имаме. На всеки треньор му се иска да работи с високо разрядни футболисти, но те струват пари. Ясно е какво е състоянието на клуба – имаме една финансова стабилност, но не може да си позволим такъв тип играчи. А и нашата цел не е такава…
– Каква е целта?
– Нашата цел е колкото може повече деца от школата да стигнат до първия отбор и това да е трамплин за тях към професионалния футбол. Приоритет е работата с футболистите, които разполагаме. Това са основно играчи от школата, от старшата възраст. Там отборът показва едно постоянство, едно израстване и добри игри. Иска ми се това да го пренесем в първия отбор. Понатрупаха самочувствие и се надявам вече да го показват и в мъжкия футбол, не само при старшата. Все пак там имаме и играчи дори и от младшата – един Божидар Матеев, който го качихме и при мъжете, където направи дебют, дава сериозна заявка. Ясно е, че възрастта му е още крехка за мъжкия футбол, но е достатъчно, че показва самочувствие и качества, които са основа за по-нататъшна работа и развитие. А и не само той – има още четири-пет деца от младшата, които са в полезрението. Ще работим и през зимната пауза и ще се стремим да развиваме качествата.
Това е като цяло – предстои много работа, ако искаме да продължим с наличните футболисти.
– Това ли е отговорът на предложението за привличане на външни играчи в клуба?
– Може би ще се стигне и до привличането на играчи отвън. Идеята обаче е тези играчи да запълнят позиции, на които не можем да отговорим с наличните футболисти. Вижда се, че имаме слабост пред гола. Смятам че имаме търпение до този момент да толерираме играчите от школата и нашите футболисти. Вижда се обаче, че там има слабост и ще се търси такъв човек. Желанието ни е той да даде разликата, не да се вземат футболисти, които да са резерви и да не са полезни на отбора.
– Алваро Монтиел Нова бе обявен вчера като помощник-треньор – на каква помощ ще разчитате от него?
– В момента той е мой помощник-треньор. Освен кондиционен участва на 100% в изграждането на тренировъчния процес. Ние сме един добър екип и цялата работа се споделя между двама ни – коментираме тактика, коментираме индивидуалните качества на състезателите. Та позицията му е по-точно помощник-треньор отколкото кондиционен треньор.
– Оставате ли директор на ДЮШ и треньор на старшата възраст?
– Да. Не смятам, че толкова позиции ще попречат на работата.Старшата е събрана с мъжете и тренировъчния процес си върви с лекота и няма да се налагат отделни тренировки, както бе до момента. Продължаваме по същия начин, смятам че съвместната работа на старшата и мъже помага за развитието на играчите от старшата.
Александър ШАБОВ

 

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.