От пролетта на 2021 година в Академик е Росен Илков. Започна работа като методист в Школата и треньор на юноши старша възраст. От края на годината пое и основния отбор на клуба. За изминалата зимна подготовка и перспективите пред клуба в разговор пред Актуално Свищов.
– Господин Илков, равносметката Ви за контролите по време на зимната подготовка?
– Само положителни неща като цяло. Изиграхме седем контроли – най-радващото е, че тази голова немощ, която имахме е зад нас. Смея да кажа, че за момента вървим добре. Вкарваме голове, създаваме положения – за седем мача сме вкарали повече отколкото през изминалия полусезон. Футболистите натрупаха самочувствие, отборът придоби някакъв облик. Освен хубавите неща се видяха и слабости, което за мен е нормално. Добре е да се виждат слабостите, за да може да работим за тяхното отстраняване. Важно е да чистим тези проблеми, за да могат да растат самите футболисти.
– Каква оценка давате на футболистите за свършеното през предсезонната подготовка?
– По шестобалната система – „много добър“! Защо? Стараха се изключително много, няма хора, които да са пропускали тренировки. Въпреки натоварванията всичките бяха през по-голямата част на 100% в тренировъчния процес. Не мога да не съм доволен от това нещо. Все пак сериозната работа е предпоставка за тяхното развитие.
– В събота гостувате на един от лидерите в групата. Какво искате да видите от футболистите на терена?
– Очаквам изключително тежък мач. За мен най-важното е, те да проявят характер – предвид лошия терен, който ни очаква там и определено негостоприемния отбор на Славяново – в основата на доброто представяне ще бъде битката и желанието за победа. Това искам да виждам. Ясно е, че ще има много технически брак предвид терена и противника. Може би футболните достойнства малко ще отстъпят пред мъжеството и борбата.
– Поехте Академик в един много труден момент, когато отборът е на дъното и се бори за спасение. Давахте ли си сметка за работата, която Ви предстои?
– Абсолютно! Непрекъснато говорим затова в съблекалнята и акцентираме върху това, че тези момчета са в тази ранна, крехка футболна възраст – те са от 16 до 21-22 години. Пред тях има една много тежка задача – спасяването на Академик, да не позволят точно по тяхно време отборът да изпадне. Всички за наясно за отговорността, която стои пред тях. Смятам, че имат потенциала да се справят.
– Вече няколко месеца сте на кормилото. Оптимист ли сте за втория полусезон и бъдещето на Академик?
– Смело мога да кажа – да! Това казах наскоро и на момчетата в съблекалнята – с работата си, с представянето си в контролите дадоха една сериозна заявка. И оттук всички ще очакват от тях минимум такова представяне и най-важното – да надградиме! Не мога да не бъда оптимист.
– Какво бихте казали на феновете, които искат да видят отбора отново сред лидерите в групата и нямат търпение да видят резултатите от положения труд?
– Най-важното – ще трябва търпение! Изключително млад отбор – като чисто технически качества има доста проблеми, които трябва да чистим. Радостното е, че се усеща вече един колектив. Ние нямаме изявени лидери, които да решават мачовете, да са фактор на терена и разчитаме единствено и само на колектив. А при тях започва да се вижда това нещо. Има го уважението в съблекалнята, има ги добрите отношения между тях, толерантни са един към друг, изчезнаха разправиите. Процесът на обучение продължава, ще повторя – търпение!
– Селекцията, нови футболисти за полусезона?
– Определено продължаваме да търсим. Непрекъснато контактуваме с футболисти. Идеята е – това да не е на всяка цена и да не е който и да е. Търсим определен тип футболисти, с определен профил, които да паснат на отбора и на цялостната стратегия, която има ръководството като развитие на клуба. Това е, че търсим основно млади футболисти, които имат желание да се развиват, да използват нашия клуб като един трамплин за по-нагоре.
– Какъв е Росен Илков извън футбола, терена и тренировките?
Нормален човек. Мога да бъда всякакъв – зависи кой седи срещу мен. В крайна сметка, и в съблекалнята много често го казвам, в живота имам един елементарен принцип: Уважение за уважение!
– Вече една година сте в Свищов. Впечатленията за града извън футбола?
– Впечатлен съм от града – малък град, спокоен, с история. Обичам такъв тип градчета. Хората са страхотни, няма някакви сътресения, няма някакви проблеми извън стадиона – липса на комуникация или нещо, което да ме отблъсква или да трупа негативи в мен.
– Как съчетавате семейството и работата, един ден и половина на две седмици в София?
– Наистина е трудно, но живота ми през последните 22-23 години е един низ от такива пътувания, отсъствия от вкъщи и прибирания. Напоследък се шегувам, защото често ми го задават този въпрос – Свищов е малко по-близко от Суадитска Арабия.
– В заключение какво ще кажете особено към футболистите на отбора?
Искам да пожелая на момчетата да са живи и здрави през новия сезон и да покажат най-доброто от себе си. Само така ще се види тяхната работа, която свършиха през подготвителния период.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.