От средата на декември Роман Тафраджиев пое кормилото на основния отбор на Академик, същевременно е и директор на Школата на клуба. За първите му впечатления и предизвикателствата пред него – в интервю за Актуално Свищов.

– Представете се на свищовската публика. Кой е Роман Тафраджиев?
– Казвам се Роман Тафраджиев, роден съм в град Петрич. Там съм започнал футболната си кариера – в детско-юношеските формации на Беласица. След това студент в Национална спортна академия, където завърших. Играл съм футбол в студентските отбори, в софийските. Започнах треньорската си кариера в Септември (София), в ДЮШ – Септември, където работих пет години. След това съм работил в школите на ЦСКА, Лудогорец, Локомотив (София). Работил съм в мъжките отбори на Локомотив (София), ЦСКА 1948. Работил съм и в детско-юношеската школа на ЦСКА 1948, където известно време бях координатор на школата. Преди да се върна в Академик (Свищов), изпълнявах функциите на директор на школата на Янтра (Габрово).

– От скоро сте в Свищов, но не ви е за пръв път да работите в отбора. Какво ви мотивира да се върнете отново тук?
– Мотивира ме най-вече желанието на хората, които пряко се занимават с организацията на футбола, въобще с дейността футбол в града – с тяхното желание да се подобряват нещата. И това да става по начин, който отговаря на по-съвременни изисквания, близки до поколението, което сега се занимава с футбол. Отделно, за мен като треньор е предизвикателство да се ангажирам и да започна работа с тези конкретни задачи, които съм поел като ангажимент за мъжкия отбор, в Детско-юношеската школа пряко, защото ще отговарям пряко за нейното развитие. За мен всичко това е предизвикателство и се радвам, че съм тук. Единственото, което държа да се случи е повече хора да са съпричастни с този проект и тази дейност и да помогнат. Не е необходимо винаги да е финансово, не пряко и в тренировъчен процес, защото във футбола има доста неща, за които да помогнат хора, които не са пряко ангажирани в процеса. Но хора от града и обществеността, които са заинтересовани от футбола и да помогнат на нас треньорите, и организаторите и родителите, за да постигнем тези цели, които сме си набелязали.

– Как намирате отбора и школата и вярвате ли, че има потенциал за развитието на футбола в региона?
– Във всеки град и във всяка школа, във всеки футболен клуб, до момента в който има желаещи деца и млади хора да се развиват, и искат да се развиват във футболната игра – винаги има потенциал! Това е основното, няма значение как се казва клуба – дали е Академик (Свищов), няма значение кой е града. Ако имаш желаещи деца, които обичат тази игра и искат от сутрин до вечер да играят футбол, да се усъвършенстват – потенциалът е на лице! Това е потенциал, останалото е наша работа на треньорите и организаторите в клуба – да ги организираме, да поставяме точните задачи, да ги тренираме правилно, да обучаваме и възпитаваме правилно. Това е наша работа.

– Кои са неотложните предизвикателства пред вас и какво искате да промените?
– Ще отговоря директно на този въпрос, без заобиколки. Най-голямото предизвикателство е, ако се опитат футболистите и треньорите да ме разберат – да променим манталитета. В смисъл такъв, че футболната игра в световен мащаб много се е променила, поставя нови изисквания към треньори, футболисти и организатори, ръководители. Затова започвам точно с манталитета, а не точно с тактика, или техника, или кондиция. Манталитетът е много важно, защото от него вече пряко произхождат пряко обучението и промяната, която треньорите съответно ще изискват. Физическо, техническо, кондиционно отношение към футболистите, като че разбирането, промяната към отношението към тренировките, не само в школата, а въобще в клуба – мъжкия отбор и детските отбори.

– Приключи ли селекцията в мъжкия отбор или да очакваме още нови играчи?
– Не е приключила селекцията. До момента, в който стартира първенството – това е един период, в който всеки един клуб не би се отказал да привлече футболист, който има желание да работи, да тренира в нашия клуб. И е футболист на добро ниво. Та, да кажем, че е приключила селекцията е рано.

– Как върви подготовката за пролетния полусезон?
– Подготовката върви нормално. Справят се футболистите с изискванията към тях. Сега е един тежък период за тях, това го знае всеки специалисти, който се занимава с футбол. Но това е едно необходимо зло – трябва да се премине през този етап, за да може да очакваме по-добри игри и по-качествен футбол.

– Кажете на родителите, които се колебаят да запишат децата си в школата, защо да го направят?
– В отговорите на част от предишните въпроси дадох част от отговор на това защо да го направят. Ще искаме нов подход, ще искаме да образоваме децата – да имат не само футболно образование, а и човешко, ще искаме да ги възпитаваме. Родителите ще трябва да погледнат по-сериозно на тази дейност, която ние извършваме ежедневно с децата. Да ни се доверят и да подкрепят децата, да ги стимулират да идват при нас. Това, което аз им гарантирам е, че в скоро време ще видят промяна и резултати в децата си в положителна насока. Отново повтарям – и футболна и в човешки план. Надявам се да има разбиране в това отношение, да ни се доверят и все повече родители да идват и водят децата си, да тренират футбол при нас. Ще се възползвам от тази ситуация предварително да дам повече увереност в родителите и в децата, които не са тренирали футбол и смятат, че са изостанали или смятат, че този спорт не е за тях. Просто искам да знаят, че вратите са отворени за всички. Това е едно предизвикателство и внимание ще бъде обърнато на всяко дете и всяко дете ще се научи да играе футбол. Стига да обича тази игра, което е основното нещо, което искаме – да обичат тази игра. Останалото е наша работа, ние ще ги научим да играят футбол, независимо на какво ниво са сега, дали са по-изостанали или по-напреднали – няма никакво значение. Моят призив към родителите е – да не се притесняват и децата да дойдат при нас и да участват в този процес футболен, да участват в мачове, да участват в турнири и сами ще разберат, че футболът може да им донесе за много кратко време положителни емоции и да промени много положително неща в техния живот без да са го очаквали и да знаят, че това може да се случи. Това мога да го гарантирам и кажа от опит, който съм събрал във футбола до момента.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.