Днес с подписите си проф. Марияна Божинова, ректор на Академията и Борислав Костадинов, член на УС на ОФК Академик и председател на Консоциума „Академика Спорт”, направиха възможно подобряване условията на спорт на младите футболисти от ДЮШ Академик, видя Актуално Свищов. На подписването присъстваха и Христо Цветанов, председател на УС на ОФК Академик и Венцислав Танев, помощник-ректор.
Една от сполучливите общински организации е ОФК Академик, където управленският орган е хомогенна смес от общинска администрация, академично присъствие и представители на частния сектор. Свидетелство за това е непрекъснато нарастващия брой деца, желаещи да се запишат в ДЮШ на клуба и успехите на мъжкия отбор, където в последните 10 официални мача „студентите“, ръководени от Росен Илков, записаха осем победи, едно равенство и едва една загуба.
Както вече Актуално Свищов писа, клубът успешно обезпечава децата с нови пособия и целта пред ръководството е да осигури стабилни бъднини от финансова гледна точка. Но позитивните новини не спират до тук.
Една инициатива, подхваната първоначално от родител на трениращо дете се превърна в крайъгълен камък, който обедини и сплоти не само родители, но и приятели, спомоществователи и съмишленици. Става въпрос за инициативата да се отремонтират двете съблекални на покритата лекоатлетическа писта за нуждите на трениращите в съседство деца. Колкото и модерно да е изкуственото игрище, открито преди две години на терена на Спортния комплекс на СА „Д.А.Ценов“, трениращите възпитаници нямаха достъп до съблекални и санитарни възли. От направените справки стана ясно, че предвидени средства за капиталови вложения и ремонти за съблекалните няма и родителите трябваше да продължат да чакат. Днес, в 15:00 ч представители на „Академика Спорт“ и СА подписаха договора за ползване, даващ възможност на възпитаниците на „Академик“ да ползва съблекалните на комплекса.
Паралелно с това, инициативата на родителите и приятелите, повечето бивши възпитаници на школата на клуба, набира скорост, набират се начално необходими средства, като много от родителите предлагат да се включат с труд, осигуряване на материали и помощ за възстановяването на съблекалните. От ден първи текат ремонтни дейности, като особено радващо е да се види един сегмент на обществото, сплотен от идеята да подсигури своите деца с по-добри условия за развитие и удобства.
Работата върви с пълна пара, помощ идва и от Свищов, Варна, Лондон, Лайпциг и инициативата, тръгнала като добро пожелание, скоро ще е най-модерната придобивка на ДЮШ „Академик“.
Планът предвижда да се изградят санитарни възли, душове и модерни и функционални шкафчета за децата, като паралелно с това се изградят нови ел. и ВиК инсталации, стъклопакети и модернизиране на съществуващата инфраструктура.
Клубът вече анонсира, че събираният вход от мачовете на мъжкия отбор ще покрива част от разходите на клуба, свързани с материалната база, а Актуално Свищов ще следи за всички читатели прогреса и инициативите подети от родители, възпитаници и клуба, свързани с възраждането на футбола в региона и утвърждаването на „Академик“ като водеща футболна академия, напълно в духа на Града на Дарителите.
Ако някой има желание да се включи с финансова помощ, труд или материали, това може да стане чрез контактната форма на уеб страницата на клуба или във Фейсбук профила.
Актуално Свищов припомня, че преди две години благодарения финансирането на СВИЩОВСКИ БИЗНЕСМЕНИ бе изградено модерно футболно игрище на Спортния комплекс на Академията.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.