Родител на две деца – ученици в СУ „Николай Катранов” и ПДТГ „Димитър Хадживасилев” остро възропта в социалната мрежа фейсбук срещу носенето на защитна маска на лице от наследниците му. Пред Актуално Свищов Владислав Николаев съобщи, че е депозирал до двамата школски директори заявление още на 19 септември, дни след началото на новата учебна година.


Ще отстоявам идеята си докрай децата ми да не носят маски, заяви Николаев. Той уточни, че е получил официален отговор от Генади Иванов, директор на СУ „Николай Катранов”. От отговора става ясно, че маските не са задължителни за учениците от предучилищен етап. Подрастващите от тази група са задължени да носят маска в общите помещения и през междучасията. Отговор на своето заявление-декларация официално не е получил от Търговската гимназия, уточни родителят.
Владислав Николаев е категоричен, че ще отстоява позицията си докрай – децата му да учат в училище без маски на лице. Не го задоволява възможността детето му да се учи дистанционно – за него присъственото обучение е важно…

Реакциите на институциите

Родителите имат право да подадат заявление до училищните директори детето им да не носи предпазна маска, коментира инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление по образование – Велико Търново. Те обаче трябва да представят документ, че това е по медицински или други причини. „Маските обаче са задължителни в общите помещения и през междучасията. Това не е наше хрумване или на съответния директор, а предписания на здравните власти, които ние изпълняваме”, коментира още шефът на образователното управление в старата столица.
Дал съм официален отговор на родителя. Детето му е в предучилищния етап на обучение. Маските не са задължителни за пет-шестгодишните ученици в задължителната подготвителна форма на обучение, заяви Генади Иванов, директор на СУ „Николай Катранов”. Той допълни, че учителите в останалите образователни степени стриктно следят за носенето на личните предпазни средства от подрастващите и от педагозите. Още повече, че проверки за спазването на тези правила се провеждат и от здравните власти.
Родителят бе поканен и официално разговаряхме след получаване на декларацията, заяви Лиляна Димитрова, директор на Търговската гимназия. По време на срещата е обяснила какви са правилата, които са утвърдени от здравните власти. Не може декларация на родител да пребори акт на Министерството на здравеопазването, допълни Димитрова. Тези правила не са приятни не само за учениците и родителите, но и за учителите – „правилата трябва да се спазват”, допълва тя. По думите й съществува възможност ученик да премине в обучение от разстояние в електронна среда след спазване на предписаните затова стъпки…
Към този момент маските не са задължителни за ученици и учители по време на час. Те се носят единствено в общите учебни помещения, категорични са школските власти. Те допълват, че преди дни е излязло предписание да станат задължителни и в час, но засега няма подобна заповед.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.