Ремонтните дейности в Градската градина на площад Свобода са в разгара си, видя Актуално Свищов.

Положителното е, че освен бързо се работи и качествено – наредената вече нова настилка изглежда в пъти по-добре от ремонта на жълтите павета в столицата.

Строителните дейности се наблюдават и контролират почти ежедневно от кмета Генчев. Именно той обясни, че първоначално обявения срок – Свищовски лозници, които традиционно са последните петък, събота и неделя на месец септември, ще бъде изтеглен.

Освен новата настилка ще бъде изградена ажурна ограда около паметника на Свободата. За неин прототип служат снимки на паметника години след откриването му. Идеята е по този начин да се ограничи и консумирането на бира на постамента на монумента.

Нивото около паметника ще бъде вдигнато и ще бъде обособен подстъп за полагане на цветя при официални случаи.

Проектът за дейностите предвиждат и неговото освежаване с пароструйка. Освен това ще има изцяло ново нощно жудожествено осветление на паметника. Запазват се осветителните стълбове, които ще бъдат боядисани по предписание на Националния институт за недвижимото културно наследство.

На мястото на премахната вече градска тоалетна се монтират четири нови модулни клетки, както първи съобщихме. Те са поръчани и след като терена бъде подготвен, ще бъдат монтирани.

Предвижда се и нова растителност в парковото пространство. Началото на септември е реалистичен срок за приключване на дейностите, коментира още кметът Генчев.