Шокирана съм от идеята за сливането на СА „Димитър Апостолов Ценов“ с УНСС и Икономическия университет – Варна. Това заяви пред Актуално Свищов проф. д-р Марияна Божинова, ректор на свищовската Алма матер. За идеята е научила днес сутринта след ПУБЛИКАЦИЯ в OFFNews. „Вчера до 18 часа по време на работната ни среща с академик Николай Денков, министър на образованието нямаше и намек за подобна идея“, заяви ректорът. ВЧЕРАШНАТА среща е по инициатива на свищовския ректор и на нея е обсъден бюджета на Висшето училище и проблема със състоянието на Факултетския корпус.
По сега действащото законодателство сливане на висши училища може да стане единствено чрез решение на Общото събрание на съответния вуз, коментира още проф. Божинова. Ако държавата реши да прави подобни промени то Народното събрание трябва да промени закона, допълни ректорът. Проф. Божинова смята, че това е „опипване на почвата“ – подобно сливане на университети няма да реши проблеми. Освен това ще доведе до обезличаване на дипломите на съответните университети – едно е познатата диплома на СА или УНСС или „безличната диплома от Единен икономически университет“, посочи още ректорът. Тя припомни, че Академията в Свищов е създадена преди 85 години след дарителски акт на своя патрон.
До момента съм разговаряла с 15 от колегите от цялата страна, които също са силно учудени от идеята, допълни проф. Божинова. Тя потвърди, че на 22 февруари в СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе заседание на Съвета на ректорите и очаква тогава евентуално да бъде представена повече информация за идеята на МОН.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.