Признателност към всички, приели просветата за своя пътеводна светлина! С тези думи се обръща към студенти и преподаватели ректорът на Академията проф. Марияна Божинова на днешния празник 24 май.
Скъпи колеги и студенти,
Най-сърдечно Ви поздравявам по случай настъпващия празник 24 май – най-светлият, най-красивият, един от най-българските празници. Празник, който е дълбоко скътан в сърцето, в душата на всеки един от нас, независимо къде се намира! Това е празник на всички ни. На българските творци, на българските учители, но това е преди всичко празник на българския дух!
С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни календар за празник на словото и просветата. Защото сме благословени да имаме като покровители светци, дарили ни буквите. Но сътвореното от братята Кирил и Методий не се състои само в буквите, а в това, че те ги положиха в темелите на една истински народна книжнина и по този начин дадоха шанс на всеки народ за самобитно развитие. А народ, който от векове съзидава словото и твори светлина, тепърва има още какво да даде на света. Признателност към всички, приели просветата, културата, науката и прогреса за висша ценност, за своя пътеводна светлина!
Пожелавам Ви, скъпи колеги, здраве, творчески успехи, самочувствие, висок професионализъм и вдъхновение. Нека продължаваме да съхраняваме и предаваме на поколенията българските традиции, които са изворът, от който черпим гордост и национално самочувствие! Нека пребъде във вековете!

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.