„Цяла България се гордее с постижението на Нургюл Салимова. Ние сме още по-горди, че тя избра именно нашето висше училище за обучението си“. Това каза пред БНР проф. Марияна Божинова – ректор на СА „Д. А. Ценов“ в Свищов, където тази година Нургюл Салимова ще бъде първи курс в специалност „Маркетинг“.

Имаме създадена академична фондация, която подпомага изявените ни студенти както в областта на обучението, така и в спорта, посочи тя. По думите й това става с решение на УС на фондацията, а председател е ректорът на Академията.

Висшето училище ще отпусне стипендия на Нургюл. Още в началото на септември УС ще се събере и моето предложение ще бъде да подпомогнем Нургюл, добави проф. Божинова и посочи:

„Има много неща, които могат да бъдат направени по отношение на тези „златни деца“, които ние не трябва да губим. Такава е дългогодишната политика на нашата Академия. Моите предложения ще бъдат да поемем всички семестриални такси за 4-годишния курс на обучение на Нургюл, също специални стипендии, безплатни учебници и материали, както и възможност за индивидуален план на обучение. Ще обсъдим и други награди. Ще очакваме Нургюл Салимова на тържественото откриване на учебната година – лично да получи тези награди. Искам да добявя, че след като тя вече се е записала и вече си е платила първата семестриална такса – аз ще й върна сумата от мои лични средства и ще покрия тази първа семестриална такса, която е платила“.

Това са шампиони, които искат да бъдат шампиони и в обучението, посочи ректорът на Стопанската академия. По думите й това са отговорни, упорити, прекрасни български млади хора, които са достойни граждани на България. Ние по всякакъв начин трябва да ги съхраним и да ги запазим да се състезават за нас, категорична е тя.

Проф. Божинова посочи още, че във висшето училище имат академичен музей със специален кът, който непрекъснато се обогатява с постижения на изявени студенти – спортисти. Такова място сега ще отделим и на Нургюл, отбеляза тя.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.