24 май! Празникът на буквите и жаждата за знание. Днес е празникът на грамотността. Учи ни, че духът е свободен, когато знае къде са корените му, че можеш да постигнеш мечтите си, ако се бориш с неграмотността – не само образователната, но и духовната. Това се казва в приветствието на ректора на СА „Димитър Апостолов Ценов“, съобщиха от Висшето училище.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Скъпи колеги от академичната общност на нашата Алма матер!
Поздравявам Ви с 24 май, Празник на българската просвета и култура и славянската писменост! Най-истинският и най-българският празник,  който обединява всички наши копнежи за възход и духовно величие на нацията ни!
24 май! Празникът на буквите и жаждата за знание. Днес е празникът на грамотността. Учи ни, че духът е свободен, когато знае къде са корените му, че можеш да постигнеш мечтите си, ако се бориш с неграмотността – не само образователната, но и духовната. Защото българите са преминали през векове на тежки изпитания благодарение на своя буден дух и сила. Буквите са тези, които ни правят уникални за Европа и света, помним кои сме и знаем кои искаме да бъдем – славни наследници на светите първоучители. Буквите са тези, с които ще предадем историческата памет, духовната сила и знанието на бъдещите поколения.
24 май е празник, на който свеждаме глави в знак на дълбока признателност пред святото дело на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните последователи. Днес си спомняме за идеалите и духовните ценности, които солунските братя разпръскват в Европа.
Пред нас светят буквите, които сме изучили, на езика, на който сме проговорили, със завета на светите братя!
Пожелавам Ви здраве, сили за съзидание и академични успехи!
Ректор:
Проф. д-р Марияна Божинова

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.