Рекордните 88 къдроглави пеликани са регистрирани от БДЗП през миналата година. Това съобщи пред Актуално Свищов Свилен Чешмеджиев, координатор проекти в екоорганизацията и работещ за опазване на къдроглавия пеликан. Той ръководи два от проектите за опазване на световно застрашени видове в Северна и Западна България. В момента положението е доста по-различно, заради ниските нива на река Дунав, посочи още Чешмеджиев.
Така или иначе на 3-ти и 4-ти юни 2022 г. (петък и събота) Белене е домакин на Фестивала на къдроглавия пеликан. Това е второ издание на празника, посочи Свилен Чешмеджиев.
Организатор на проявата е управата на Природен парк „Персина“. Фестивалът ще се проведе в посетителския център на природния парк в града. В програмата на фестивала са включени множество разнообразни и интересни събития, подходящи както за деца, така и за възрастни. Събитията имат информационно-образователен характер и чрез тях се популяризира опазването на природното богатство и културно-историческото наследство в района на природен парк „Персина“. Входът за всички събития е свободен. Фестивалът е част от дейностите по проект „Животът на пеликана“, финансиран от програма „Лайф“ на Европейския съюз. Подкрепа за Дирекцията на парка е осигурена и от фондация „Америка за България“.
Природен парк „Персина“ е с обща площ малко над 216 кв. км, която попада на територията на общините Белене, Никопол и Свищов. В България са обявени 11 природни парка.
Пълната програма на фестивала може да откриете на интернет страницата на ПП „Персина”.

Сн. Архив Актуално Свищов

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.