Баницата е с диаметър 358 см и тегло 185 килограма, пише Русе медия.

В град Бяла, Русенско поставиха нов балкански рекорд с най-голямата вита баница. Тя е с диаметър 358 см и тегло 185 килограма.

Това се случи на Празника на житото и на хляба, който се проведе в парка „Св.Пантелеймон“ в кв. „Гара Бяла“. Заедно с представянето и дегустацията на рекордната баница, се състояха работилници, в които деца и родители да изработят тестени фигурки за обредни хлябове и да станат част от „живата картина“ – разкриваща някогашния бит на селото, свързан с прибиране на житото и приготвянето на хляба.

Посетителите опитаха и от ръчно изработените тестени изделия от представителите на народните читалища и пенсионерските клубове и да извият на открито народни хора с музика на живо под съпровода на оркестър „Плам“-Русе.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.