Три бързи, пет досъдебни произвоства и преписка за престъпления, свързани с наркотични вещества са започнати в областта в рамките на тематична специализирана операция, съобщиха от предсцентъра на  Областната дирекция на МВР – Велико Търново.

Инсталация за отглеждане на канабис е установена от служители на РУ Горна Оряховица.На 11.08.2023г. в изпълнение на СПО е извършено претърсване в имот в гр. Долна Оряховица, обитаван от 26-годишен жител на гр. Г. Оряховица. Иззета е полиетиленова торбичка, съдържаща около четири грама канабис. В хода на проведените оперативно-издирвателни мероприятия е извършен оглед на имот в с. Първомайци, като в подземно помещение се установи изградена инсталация, оборудвана с термохидроизмервателна станция, осветителни тела, въздушен филтър и таймери. Намерени са три саксии с рохка почва и отрязани стъбла. По пода са установени остатъци от растителна маса, която при направен полеви наркотест реагира на канабис.

Растения канабис са установени в имот в с. Хотница. В рамките на спецоперацията е извършена проверка в дома на 59-годишен великобританец, при която са иззети 23 растения от рода на конопа с различна височина. От стопанска постройка е иззета суха зелена листна маса марихуана с общо тегло 339 грама. Продължително пребиваващият гражданин е задържан за срок до 24 часа.
В ОДМВР Велико Търново е образувано ДП за отглеждане и държане на наркотични вещества. На 12.08.2023г. извършителят е привлечен в качеството на обвиняем.

При проверка на жилищен имот във Велико Търново на ул. “Чумерна” полицаите почукали на приземния етаж, обитаван от осъждан 23-годишен мъж, той предава две кутийки и два полиетиленови плика съдържащи общо три грама канабис.

На същата дата в Свищов в апартамент, обитаван от 26-годишен мъж, е иззето топче марихуана с тегло около един грам.

В гр. Бяла черква е извършена проверка на 18-годишна жителка на града. Момичето предава доброволно саморъчно свита цигара и найлонов плик, съдържащи зелено-кафява листна маса, за които заявява, че са наркотичен чай. Установено е, че сухата зелена маса, реагира на полеви наркотест на амфетамин и е с тегло един грам.

Канабис и растения марихуана са установени в имоти в гр. Долна Оряховица. В помещение обособено като мазе е иззет плик с около 450 грама суха растителна маса. В прилежащо запустяло дворно място, също ползвано от 34-годишния обитател, са намерени седем растения от рода на конопа, засадени в саксии и кофи

Канабис е иззет и от жилище, обитавано от 23-годишен мъж в същия град. Намерена е полиетиленова свивка, съдържаща около четири грама суха растителна маса канабис, информират от ОДМВР.

Канабис и амфетамин са установени от служители в РУ Павликени в гр. Бяла черква. При проверка 29-годишен жител на града доброволно предава две свивки канабис и найлонов плик, съдържащ амфетамин с тегло два грама.
Още канабис е установен в 21-годишен търновец ул. „Ален мак“ в старата столица е извършена проверка, при която е иззета листна маса с тегло около три грама.