550 000 лв. успя да събере дарителската кампания, организирана от издателя Манол Пейков. „Това е най- вълнуващият момент в моя живот. Изчислихме, че българите са давали по 43 лв. на минута. Включиха се над 2000 души и фирми. С тези пари ще бъдат купени генератори за Украйна. Те ще осигурят топлина и светлина на болници и училища в Киев, Чернивци, Нетишин, Херсон и Болград“, каза Пейков в предаването (О)позиция на „Сега“. Той организира кампанията за генераторите във „Фейсбук“, на практика без медийна и властова подкрепа, но спечели подкрепата на свободните граждани. Постижението му е забележително на фона на все още разделените българи в отношението им към войната и Русия. „Това е голям комплимент за България и българите. Ражда се гражданско общество“, отбеляза Пейков.
„Тъжно е, че българското Министерство на отбраната не действа адекватно на ситуацията. То предпочете да продава генератори вместо да ги дарява в този тежък за Украйна момент“, отбеляза Пейков и описа как преди 2 дни големият футболист Андрий Шевченко, сниман на празния и тъмен стадион „Олимпийски“ в Киев, отправи призив към света за генератори за неговите сънародници.
„Урокът след всичко това е, че трябва да се мобилизираме, да не се налага да бъдем държава в държавата, за да решим проблемите на държавата“, заключи издателят Манол Пейков.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.