Краят на всяка година е време за преценка на изминалото и планиране на предстоящото. В държавата се получи една продължителна и болезнена раздяла с един обречен и вреден за страната модел на управление. До него се стигна след излизането на хората на улицата!? В Свищов – тишина и идилично спокойствие!? Нормално е модата да тече отгоре надолу, да се забавя, но ако някой си мисли, че ще се размине- дълбоко се лъже!
Сега съм облекчен, не да отчитам, а да коментирам като гражданин отчета на кмета на града, без да ангажирам когото и да е. Считам, че с него интелигентно се заобикалят проблемите, акцентира се на успехите, което произлиза от липсата на дългосрочна визия и мащабност на мисленето за бъдещето на Свищов. Очевидно е, че за дребни неща, като за „парка“ на ул. „Хаджи Димитър“ с площ няколко декара, за който се планираха над 200 хл. лв. са дадени само 320 хиляди!? За тази цел и мащаб това е неоправдано голяма цена. Същото се отнася и за коледната украса. И двете безспорно са хубави, но много скъпи на фона на безброй места в града, които за забравени и са в окаяно и тъжно състояние!? Допускам, че и значителната сума за спортната зала все още не е усвоена, защото игрищата навън са меко казано – зле! Смущаващи са и разходените милиони за сградите на селските пустеещи читалища. Аз ще съм последният, който ще критикувам поддръжката им, но в случая има разминаване между форма и съдържание. Т.е. ремонт да, лустросване – не, а даване на средства за изпълването им с живот. Смущава ме прословутият Индустриален парк! Отчита се, че работата по него продължава, но ние освен приказки и обещания не сме видели още нищо освен пустеещ от години терен!? Хубаво ще е отговарящият за парка да хвърли малко светлина!? Ако има поне готов план, защо не се работи и усвои онази част от терена предвидена за Придунавски парк? Защо не се разкрие заровеният минерален извор? По линията Малкият паметник – Царевец тече на дълбочина 4- 10 метра река от превъзходна питейна вода, която изтича вероятно в реката? Защо тя и минералните извори не се използват? Толкова ли сме богати, че се отнасяме с такава безотговорност към тези природни богатства? Кога ще се изготвят и реализират инфраструктурни проекти, които ще носят доходи и перспектива на града, като например използване на минералните води? Само с туристически диплянки и рекламни филмчета туризъм не се прави! Без тях не може, но само с тях- се лъжем, че правим нещо!? Вярно е, че се правят много неща, като ремонт на улици, водопроводи, градинки и т.н., но това са рутинни ежедневни неща, които водят до по- добро но не и друго утре!
Решенията за бъдещето на Свищов трябва да са и дело на гражданите, а не на тесен кръг чиновници, които след изтичането на мандата им ще изчезнат. Ние искаме гласност и откритост, а не формални хвалебствени отчети. Критиката е нужна сега, а хвалбите и оценките ще останат за историята. Аз отсъствах над 30 години от града и с болка гледах колко много изостава древният Свищов от подобните му градове. Бяхме между първите от четиридесетте, а сега ?! За жалост последните години и мандати на управляващите са едно пропуснато и загубено време, което не виждам, кои, кога и как ще преодолеем! Сега вече пета година гледам тъжно от място, какво се случва и- нищо!
Никога не е късно и нищо не е невъзможно но …
Вилдирас ЕНЧЕВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.