Роден е на 7 ноември 1991 година в Костинброд и е един от най-търсените млади треньори в България с прогресивно и модерно мислене, налагащ водещи методики на работа. Радостин Александров е трета седмица в града, пое ръководството на ДЮШ и треньор на основния отбор на Академик в интервю за Актуално Свищов…

– Господин Александров, какво Ви мотивира да приемете предизвикателството Академик?
– Имах разговор с ръководството и това, което ме впечатли най-много бе големия ентусиазъм, който имат, за интересните и вълнуващи цели, които са си поставили – развитието на Детско-юношеската школа и като цяло на клуба. Също така и факта, че Свищов със своята материална база има възможност да постигне повече от това, което е в момента.

– Готов ли сте да възродите Детско-юношеската школа на един типичен провинциален град и да я превърнете във водеща не само в региона?
– Вече имам опит в Северозападна България с ръководене школата на Спартак 1919 (Плевен). Със сигурност ще трябва много време да мине, защото има доста неща във времето, които са занемарени. Но има потенциала за развитие – считам, че може да направим много и да се превърнем в притегателен център за околните населени места.

– Виждате ли същия талант в децата, какъвто има в големите школи, въпреки по-малкия избор на подрастващи?
– Определено, да! Талант безспорно има. Имам наблюдения от няколко региона в страната – навсякъде има таланти. Разликата или това, което изостава тук, е броят им и това че в по-големите градове се селектират играчи, където по-добрите, събирайки се на едно място, могат да се развият повече. Но и тук има таланти и очаквам с правилна работа, да развием по-добре и да реализираме на едно по-високо ниво.

Свикнали сте да работите в клубове с отлична организация и големи ресурси, с известни футболни личности. Голяма ли е разликата за клуб като Академик?
– Има плюсове и минуси в двете неща. Разбира се когато работиш с имена, които са оставили своя отпечатък във футбола – това помага, защото тяхното футболно образование, техния футболен интелект, по-лесно е да се работи с такива хора. Защото те разбират нещата, които искаме да постигнем и пътя, който трябва да преминем за да се случи това. Но, и това бе едно от нещата, които ми хареса тук – ръководството макар и не с футболни корени ми гласува доверие, че имам компетенцията и доверието от тяхна страна да развием нещата тук. Така че не е задължително да има известни имена и да се случи нещо голямо. Важно е да има желание и целенасочена работа, с която процесът да върви в определена насока.

– Оптимист ли сте за целта поставена от ръководството – възраждане на Школата?
– Да, както и казах преди малко – тук има страхотна материална база, която може да става по-добре и да се възползваме повече от нея. Вярвам, че подобряване и организацията на тренировъчния процес и като цяло организацията в Школата – нещата ще стават по-добре и по-добре и ще вървим напред.

– От три седмици сте в града – какво Ви харесва и какво не Ви харесва в клуба?
– Харесва ми ентусиазма на всички, личи си, че всички са с много приповдигнато настроение. Готови са на всичко за да може клубът да се развива в правилната посока. Това, което може би не ми харесва е някои организационни неща. Вярвам, че с времето ще може да изгладим това. Не мисля, че има някой, който да бъде обвинен в случая – може би моите идеи са малко по-различни за това как трябва да оперира този клуб и вярвам, че занапред ще може да го структурираме така, че да може да се оптимизира работата и да се постигне по-високо ниво.

– Академик е отбор с големи традиции и публиката има винаги големи очаквания. Притесняват ли Ви предизвикателствата пред Вас тук и готови ли сте да отговорите на очакванията на феновете?
– От гледна точка на очакванията нямам никакви притеснения, защото съм работил на места, където публиката е била взискателна към клубовете, в които съм работил – от тази гледна точка нямам притеснения. Относно очакванията – моите очаквания са да постигнем нещо, което да остави отпечатък в историята на града и в частност футбола, но и не само. Искам в престоя ми тук не само футболните хора да се гордеят с Академик, а цялата общност да разпознае Академик като емблема на града и да може да се гордее с това, което постигаме и правим всеки ден.

– Идвате с много богата визитка и сте видели доста във футбола въпреки младата възраст. Разкажете нещо интересно за нашите читатели от вашата професионална биография.
– Има много различни истории, не мога сега да се сетя една конкретна. Това е трети престой в Северозападна България – работил съм в Академията на Спартак 1919 Плевен, където трябваше отново да градим школа, която смея да твърдя, че се равняваше на най-големите школи в страната от гледна точка на начин на игра, организация и начин на работа като цяло. Работил съм и в дублиращия отбор на Ботев Враца и в представителния. Успяхме да интегрираме доста деца от дублиращия отбор, които бяха тинейджъри. Тогава ръководех най-младия отбор в трите дивизии на България като цяло. Това е и предизвикателството, което имам и тук – да успеем да изградим млад отбор на който, да даваме възможност на играчите от него да се развиват към клубове на по-високо ниво.

– В заключение нещо, което искате да споделите Вие?
– Първо искам да благодаря на всички хора, с които се срещнах, защото намирам голяма отзивчивост във всеки един от тях – в и около клуба. Да благодаря на всички служители на клуба, защото правят всичко възможно да оптимизираме и подобрим работата на по-високо ниво. Към общността на Свищов – надявам се да подкрепят футболния отбор и тези социални активности, които правим в Детско-юношеската школа повече и да можем всички заедно да направим, да се обединим около идеята да развиваме спорта в града, в момента футбола, но като цяло всички спортове в града и околността.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.