Почти четвърт век Димитър Сарандев успешно върти бизнес в сферата на ресторантьорството. Комплекс „Мираж“ е познат на почти всички в Свищов. Наред с това бившият национал по хандбал продължава заниманията си и в областта на спорта, като президент на СК „Нове 99“. Любимото му занимание, наследено от баща му, е отглеждането на птици – нашият събеседник обаче отглежда от 40 години папагали в специална ферма в Кривина.
„Хората намаляха, взеха да се отказват и от най-необходимото, какво остава за кафето“, споделя Димитър Сарандев. Последните две години заради пандемията са намалели значително и мероприятията, които събират хората на маса, уточнява той. Допълнителни пречки за бизнеса в бранша са намаленото работно време, намаления капацитет на заведенията, в последните месеци и високата цена на тока.
Друг проблем, който вълнува свищовлията е, че няма кадри – „на младите сякаш не им се работи“, казва той.
Токът се е увеличил с 1000 лева на месец сравнение със същия период на 2020 година. Споделя, че не е кандидатствал по никакви програми, които са в помощ на бизнеса по време на пандемията – „има много бумагщина и не се знае дали ще ме одобрят“. Логично работи в намален състав – втора година той отваря всяка сутрин заведението в 6,30 – 6,40. Съпругата Виолета идва по обяд и изкарва втората половина на деня.
„По едно време се оказа, че аз съм единственият, който е работил в „Обществено хранене“ – Свищов и се занимавам с търговия. Започнал съм да работя в обществено хранене, като замествах по кръчмите 1981 година. Едновременно и спортувах тогава, лятото ходех да замествам по един месец по заведенията“, спомня си той. По този начин е изкарал три-четири години. Иначе с бизнес се занимава от 1991 година – оттогава е самоосигуряващ се. Първо върти склад на едро за алкохол, а от 1998 година отваря комплекс „Мираж“. Догодина живот и здраве ще отпразнува 25 години от отварянето на ресторанта. С годините той се разширява – барчето, басейна, нощния клуб. Всичко това постига с реинвестиране от изкараното и заеми. Иначе от година и половина свищовлията е пенсионер с 334 лева пенсия…
Димитър Сарандев е познат на свищовлии и с успехите му в хандбала. Играе 20 години в А и Б група, бил е национален състезател. Основател е на СК „Нове 99“ и единствен негов президент досега.
„Много успехи имахме в началото – децата им идваше отвътре да спортуват, сега сякаш ги домързява“, споделя Сарандев, наблюдението му е на база 22-годишно ръководене на клуба. Постиженията намаляват, защото децата не искат да спортуват. Поколението на дъщеря му Лора и децата преди нея до 1998 година – участвали са в ученическо първенство, световно в Трабзон, ученичския отбор на СУ „Николай Катранов“ – постига 10-то място от 23 отбора. В Клагенфурт – на Обединени спортни игри при 15 хиляди участници там са първи при момчетата и момичетата…
„Единствени сме в цяла Европа, които нямаме женски национален отбор по хандбал“, споделя с болка Димитър Сарандев. Три момичета играят в Италия, три играят в Австрия и Лора в Испания, където е вече шеста година, уточнява той.
Друга част от ежедневието му е отглеждането на папагали в специална ферма. Страстта си към птиците е наследил от баща си, който обаче е отглеждал гълъби. Това за него е и възможност за няколко часа да се откъсне от ежедневието и да влезе в света на пернатите…

Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.