Жители на Велинград излязоха на протест срещу изграждането на 5G антена на мобилен оператор, предаде БНТ. Те заявиха, че са притеснени за здравето си и настояха за спиране на дейностите. Протестиращите поискаха и незабавната намеса на общината.
В продължение на години сграда на бившия “диетичен стол” във Велинград се руши, като днес се е превърнала в сборище на наркозависими. Въпреки това там започна изграждането на базова станция на мобилен оператор. Това изкара велинградчани на протест, притеснени за своето здраве.
Ето какво казват те:
„Много вредни електромагнитни излъчвания имат тези антени с определени честоти, които ще повлияят на нашето здраве, на децата ни, на всички хора в района“.
„Не сме съгласни с поставянето на такива антени, които вредят на здравето на нашите деца, на животните, на растенията и на всичко около нас“.
Според протестиращите, монтираните стълби върху съоръжението представляват опасност за техните деца.
Въпреки, че сградата е собственост на Министерството на здравеопазването, протестиращите поискаха съдействието на общината. От там също изразиха своите притеснения.
„Сградата е безстопанствена, стълбите не са обезопасени. Виждате тук, наблизо има и детски площадки, играят децата и в крайна сметка не се знае дали някое дете няма да се покатери горе, на високото. Мен, лично, това ме притеснява“, каза Костадин Коев – кмет на община Велинград.
След протеста бе сформирана работна група. Същата вече е сезирала Министерството на здравеопазването и РДНСК относно притесненията на хората и състоянието на сградата.
От БНТ също изпратихме свое запитване до Министерството относно стопанисването на сградата и договора с мобилния оператор, но до този момент не разполагаме с отговор от ведомството.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.