„Ако ударим чертата, това правителство ни докара до ситуация, в която нямаме газ, нямаме европейски пари, инфлацията е два пъти по-висока от европейската, икономиката е на колене, а българските граждани нямат подкрепа от властта. По трите най-важни теми за хората няма никакви мерки: цената на бензина и на дизела; цените на храните, които летят нагоре; цените на битовите сметки – парното е с 40% по-скъпо, водата с 58% ще се повиши в Бургас, токът е с 5% нагоре, газът е 5 пъти по-скъп.“
Това заяви лидерът на „Изправи се България” Мая Манолова в бТВ по повод мерките на управляващите за нарастващите цени, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на организацията.
Относно цените на горивата Манолова, заяви: „Ако министрите и депутатите ходеха на бензиностанциите не с НСО и служебни коли, а със собствените си автомобили, щяха да знаят, че тези 25ст отдавна са изядени и са включени в спекулативното повишаване цените на горивата.“
По думите ѝ с 1 лев може да бъде намалена цената на бензина и на дизела за крайните потребители, защото от декември миналата година не се е повишила цената на нито един от производствените разходи на горивата.
Според лидера на Изправи се България тези 25ст. към горивата идват от държавната хазна. Тоест всички български граждани ще платим едни 150 млн. лв, но Лукойл Нефтохим с любезния чадър на правителството няма да бъде пипната. Затова тя пое ангажимент в следващия парламент формацията ѝ да внесе предложение за въвеждане на таван на цените на бензина и дизела с 1 лв. надолу. Манолова коментира, че това са направили и други европейски страни и даде пример с Унгария – другата европейска държава, която преработва руски петрол. Той е много по-евтин – от порядъка на 70-80$ при над 110$ за сорта брент. Никои от производствените разходи не са се повишили, за да обуславят цена с 1,20лве отгоре.
Според Мая Манолова правителството води точно обратното поведение относно руския петрол спрямо това към газа от Русия. Тя коментира, че правителството е направило всичко възможно да издейства изключение за България – единствената европейска страната с излаз на море, която продължава вноса на петрол, докато по отношение на руския газ се отказаха от дългосрочния договор с Газпром и цената отново я платиха българските граждани.
Манолова беше категорична, че от този лобизъм на финансовия министър не спечелиха българските граждани, а очевидно спечели рафинерията Лукойл Нефтохим и фирмата, която е на входа и на изхода на рафинерията и реализира допълнителни печалби от 3,5 млрд плюс за Лукойл Нефтохим и 3,5 млрд. минус за българските граждани.
„Това правителство и този парламент са морално изчерпани. Много се надявам търгът за депутати с явно наддаване да бъде прекратен.“ – коментира Мая Манолова шансовете за съставяне на ново правителство в това Народно събрание. По думите ѝ, когато един депутат прави нещо според собствената си съвест, той просто го прави, не са му необходими разговори в апартаменти, в лаборатории, специални СМС-и, специален натиск. Тя даде пример с Крум Зарков за достойно поведение заради гласуването си против включването на хартиените бюлетини в дневния ред на парламента по свои убеждения, без да има нужда някой да го убеждава.
Според лидера на Изправи се България връщането на хартиените бюлетини ще бъде позорът на 47-мото Народно събрание. Тя предупреди, че „Хартиената коалиция“ – ГЕРБ, БСП и ДПС вече има нов участник – Възраждане, които също са внесли свой законопроект за броене на разписките от машинното гласуване.
По думите ѝ единствената гаранция срещу купуването на вот, срещу манипулациите в секциите е машинното гласуване. Това се е видяло още не изборите в София, където от 1600 секции 900 бяха с подправени, фалшифицирани протоколи и с абсолютно изкривени резултати. Същевременно с това 100% паралелно преброяване на разписките във всички секции от ЦИК е показало, че няма разминавания с машинния протокол и броенето на разписки само увеличава възможностите за злоупотреби.
„Промяната ще си замине за Канада, но ние оставаме тук. Те се държат като хора, чиито куфари са събрани в гардероба, но българските граждани оставаме тук, така че промяната трябва да бъде довършена.“ – обобщи лидерът на Изправи се България.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.