Коалиционен съвет ще обсъжда последните събития, довели до напрежение в управляващата група от четири партии. Той ще е в неделя, по думите на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Темата най-вече ще бъде изборът на управител на БНБ – Любомир Каримански (ИТН) или Андрй Гюров (ПП). Това пише вестник „Сега“.
„До разпад на коалицията няма да се стигне – каза Минчев пред bTV. – Фактите са такива: за БНБ има двама кандидати, ще видим как ще се развие ситуацията, но това няма да доведе до край на коалицията. В неделя ще се обсъди предстоящият в пленарна зала избор на гуверньор на БНБ.“
Според Минчев обаче добър вариант е да се оттеглят и двете кандидатури, както предложи председателят на ДБ Христо Иванов.
„Ако се стигне до оттегляне на двете кандидатури, със сигурност ще се намали напрежението – подчерта той. – Със сигурност никой от „Продължаваме промяната” не е принуждавал Любомир Каримански да оттегли кандидатурата си“.
Същевременно бившият председател на парламента Ива Митева (ИТН) се изказа доста остро по предложението за оттегляне на двете кандидатури: „Когато с такава лекота сте склонен да си оттеглите кандидатурата, значи тя не е нито убедителна, нито вие ѝ имате доверие. Ние имаме доверие в Каримански и няма да оттеглим кандидатурата му”.
Митева заяви също така, че премиерът Кирил Петков бил предложил на Каримански пост далеч от страната – представител на България в Световната банка.
„Депутат от „Продължаваме промяната“ също се опита да оферира пост на Любомир Каримански. След това бяха непрекъснати телефонни обаждания от премиера, на които той не отговаряше. В края на краищата той отговори, за да му бъде офериран пост доста далеч от България“, добави Митева.
Колегата ѝ от ИТН – Станислав Балабанов, пък предупреди, че има и друг проблем, освен с избора на гуверньор на националната банка. Той също бе твърд, че ще защитават докрай кандидатурата на Каримански, но добави, че има проблем с българската позиция за Северна Македония.
„БНБ няма да взриви мира в коалицията, но когато стои на тезгяха българската история и идентичност, независимо кой е министър-председател ще трябва да плаща цената да действията си. Публичното говорене по темата е едно, а информацията на Слави Трифонов – друго нещо. И когато двете се пресекат, ще имаме проблем. Защото никой няма право дори да си помисли, че може да продаде българската история и националните ни интереси за жълти стотинки“, каза Балабанов.
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер (ПП) обаче не вижда кой знае каква драма в коалицията.
„Напрежението в коалицията е около 3 по скалата от 1 до 10. Тази коалиция съществува, защото е създадена около принципи, а не около индивиди или назначения и тези принципи ни обединяват, макар че сме толкова различни в това политическо семейство“, каза Лорер пред БНТ.
Според него всеки един от коалиционните партньори иска да запази коалицията, защото е важно тя да работи за България. Той, също като съпартиеца си Никола Минчев, намира за разумно предложението да бъдат оттеглени и двете кандидатури за БНБ и разговорите да се започнат начисто. Лорер добави, че преговорите по въпроса с парламентарната група на „Има такъв народ“ продължават.
„На този етап всички опции са още на масата. И или ще се разберем за обща кандидатура, или кандидатурите ще бъдат гласувани, или ще има нови кандидатури – каза той. – Най-важно е БНБ да има гуверньор, който може да изпълнява задълженията си отговорно, тъй като ни предстои приемане в еврозоната“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.