Начина за определяне на такса битови отпадъци през следващата година ще бъде променен. Това съобщи на първата си официална пресконференция кметът Генчо Генчев, който вчера встъпи в третия си мандат начело на Общината.

Промяната във формирането на налога е предвидено в националното законодателство. Но преди да стане ясно дали ще има увеличение ще се проведе дискусия с хората, подчерта градоначалникът. По думите му ще бъдат представени няколко варианта – брой хора в домакинство, изхвърлен килограм боклук и т.н. На хората ще бъдат представени всички варианти и ще търсим тяхното мнение след като ги запознаем с всички тези варианти, подчерта кметът.

Дейността чистота е на ниво въпреки минималния брой служители заети в нея, коментира още кметът. Той и заместникът му в ресора Бедри Алиев бяха категорични, че зимата няма да е изненада.

По време на пресконференцията Генчев отправи апел към националната власт, че е крайно време да спрат противопоставянията и да започне експресна работа, защото това е в ущърб на общините, които се намират най-близо до хората. „Остават ни четири години до края на програмния период в Европейския съюз, за това време трябва да си свършим работата, за да отчетем успешно всички проекти“, каза той.

Както Актуално Свищов първи съобщи няма да има промени в ръководния екип на Общината през следващите четири години. Генчев представи официално и своя екип. Заместник-кмет остава Анелия Димитрова с ресор „Образование и социална политика“. Зам.-кмет с ресор „Стопанска и финансова политика“ е Станислава Стоянова. Бедри Алиев е зам.-кмет с ресор „Отбранително-мобилизационна подготовка, транспорт и чистота“, а Иван Шопов е зам.-кмет с ресор „Благоустройство и инвестиционна политика“. Любомира Петрова запазва поста си секретар на Общината и през новия мандат.