Софийска градска прокуратура напълно уважи исканията на Изправи се.БГ и протестира решението на КЕВР за определяне цената на водата в Бургас от 1 август 2022г. КЕВР допусна поскъпване от 60% до нива от 4,39лв/м3. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на партията
На 9 август 2022г. Мая Манолова и активисти на Изправи се Бълагрия внесоха сигнал в прокуратурата с искане да обжалва решението на КЕВР за повишаване цената на водата. Тогава Манолова предупреди, че единствено прокуратурата има правомощия да обжалва тези цени и че жалбите на кметовете на някои общини са само пиар акции за изчистване на съвестта след като общинските им съвети са подкрепили бизнес плана на ВиК асоциацията.
Предният ден от Изправи се.БГ внесоха искане и до ВиК – Бургас с искане да не се възползват от пределната цена на водата, определена от КЕВР и да не допускат 60% поскъпване цената на водата, но от дружеството не се съобразиха с това искане на гражданската платформа.
След сигнала на Изправи се.БГ прокуратурата е поискала и спиране на предварителното изпълнение на решението на КЕВР, което дава възможност на съда да спре прилагането на по-високата цена, докато тече делото. Редом с цената от 1,08,2022г. е обжалван и бизнес планът на ВиК Бургас, който предвижда до 2026г. цената на водата да достигне 5,19лв/м3.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.