Наркодилъри забъркват метаамфетамин, известен като пико от субстанции, които извличат от препарата „Каналин“, от различни лекарствени таблетки, използват още червен фосфор и дори киселина от акумулатори, пише вестник Труд. Вредата от тези препарати е огромна върху човешкия организъм като при употреба води до изгаряне на лигавиците. За по-изразен ефект някои пристрастени пръскат марихуаната с препарат за хлебарки „Райт“. Това разкриха пред журналисти на среща-разговор на тема „Наркотиците в ежедневието“ главен инспектор Костадин Костадинов, началник сектор „Борба с организираната престъпност“ и старши инспектор Стоян Любомиров от Базова научно-техническа лаборатория (БНТЛ) при Областната дирекция на МВР във Велико Търново.
Целта на срещата бе да бъде информирана обществеността и да се заостри вниманието на родители, учители и близки на подрастващите по отношение на най-разпространените в региона наркотични вещества, които на пръв поглед изглеждат безобидни, но в комбинация с алкохол или други субстанции могат да застрашат сериозно живота и здравето.
Сред най-разпространените наркотици във Великотърновска област първенство държи канабисът, използват се също хероин и кокаин, но в по-малки количества. През последното десетилетие масово навлиза синтетична дрога. Към нея спадат амфетаминът и метаамфетаминът или т.нар. Пико. Приема се чрез интравенозно инжектиране, перорално, чрез смъркане.
„Този наркотик е във вид на кристали и може да се забърка в домашни условия. Производителите си набавят рецептите от интернет. Залавяли сме лица, които го приготвят в жилища, мазета, тавани, дори и на открито. Дрогата оказва силно въздействие и 90 % от приемащите такива наркотици получават сериозни психични разстройства“, обяснява гл.инспектор Костадин Костадинов.
Той допълва, че напоследък младежите често посягат и към нов вид дрога-синтетичен чай за пушене.
„Той представлява тютюн, напоен със специфичен наркотик от рода на Канабиноидите. Тези субстанции се внасят нелегално от чужбина, най-вече от Китай под формата на тор за цветя, соли за вана и др. Това вещество води до прекомерна физическа зависимост. Първоначално предизвиква силна еуфория, а след това води до апатия и дълбока депресия. Пристрастяването става много бързо само за 2-3 седмици. След месец-два системна употреба пък причинява пълна деградация на човешката личност. Уврежда зрението, бъбреците, черния дроб и др.органи, причина е и за ментални аномалии“, предупреждава гл.инспектор Костадин Костадинов.
По думите му този вид наркотичен чай не може да бъде открит от обучени кучета, тестовете за дрога също не отчитат наличие. Наличието му след употреба може да бъде установено единствено с кръвни тестове.
Антимафиотите са категорични, че към наркотици посягат вече подрастващи на 13-14 години. Набавят си дрогата предимно чрез затворени групи в социалните мрежи. Не са изключение и случаите, при които ученици продават дрога на ученици.
Един грам марихуана се търгува срещу 15-20 лева, като това количество стига за свиването на две цигари. Една доза наркотичен чай се продава по 50 лева. Цената на грам пико е между 60 и 80 лева.
„С решение на Националния съвет по наркотични вещества в списъка на забранените вещества бе добавен и хексахидроканабинола-ННС. Това е канабиноид, естествено срещащ се в растението канабис, който влияе на човешкото възприятие заедно с CBN, THC или THCV. До скоро продажбата му бе законна в магазините за електронни цигари и се предлагаше с различни плодови вкусове. Въздействието му обаче е като това на канабиса и заради това от април тази година има забрана за продажбата му. При специализирани операции има иззети количества от търговската мрежа“, информира старши инспектор Стоян Любомиров.
За първото четиримесечие на тази година криминалистите са разкрили 103 престъпления, свързани с наркотични вещества. Образувани са 44 досъдебни производства срещу дрогирани шофьори като 20 от тях се водят в РУ-Велико Търново, 11 в РУ-Свищов, 8 в РУ-Горна Оряховица и 5 в РУ-Елена.
От началото на годината до 30 април са иззети над 20 кг.марихуана, 0,582 кг.амфетамин, 0,351 кг.метаамфетамин, около 2 грама наркотичен чай и 0,002 кг.хероин.
„За държание и разпространение на наркотични вещества Наказателният кодекс предвижда наказание от 2 до 8 години затвор. Проблемът с разпространението и употребата на наркотични вещества е сериозен и само правоохранителните органи не могат да се справят с решаването му. Належащо е съдействието на цялото общество-родители, учители, институции“, категоричен е гл.инспектор Костадин Костадинов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.