Според данните от социологическите изследвания до момента, в следващото Народно събрание се очаква ГЕРБ-СДС да са първа политическа сила със 70 места, а трите формации ППДБ, “Възраждане” и ДПС с по 40 депутати, за БСП прогнозата е 30 места в парламента, а за ИТН 20, каза пред “Труд news” проф. Михаил Константинов. Той посочи, че е възможно формациите в следващия парламент да се увеличат с още две – “Синя България” и новото обединение от леви партии, но в момента те не влизат в социологическите замервания.

Последното изследване на “Галъп интернешънъл болкан” за Българската национална телевизия от средата на април показва, че ГЕРБ-СДС биха взели 27,4% от гласове, ПП-ДБ – 17,9%, ДПС – 15,2%, “Възраждане” – 14,9%, БСП – 10,5%, ИТН – 5,2%.

В 49-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС имат 69 народни представители, ППДБ – 63, ДПС – 36, “Възраждане” – 34, БСП – 24, ИТН – 11. Припомняме, че в парламента има и 4 независими депутати, трима от които излязоха от ПГ на “Възраждане”, а 1 от ППДБ.

“За съжаление, това, което очакваме като брой гласоподаватели е 2 млн. души, а избирателите у нас са приблизително 5,2 млн. души”, каза още проф. Константинов. Ще бъде хубаво, ако избирателната активност е 2,3 млн. гласоподаватели, но хората са отвратени от избори, посочи още той. Проф. Константинов подчерта, че ППДБ са направили всичко възможно през последните месеци, за да намалят резултата си. “Полувлизането в Шенген е обидно за България, а конституционните им промени са глупави. Никой не стана да ги похвали. Това, че сме по-богати, е обективен процес и не може да се приписва на един или на друг. За съжаление обаче неравенството у нас е потресаващо. Истинските хора, които страдат, не излизат от вкъщи и са обидно бедни. Те не се разхождат по жълтите павета”, каза още Константинов.

Математикът припомни, че най-много се използват преференции, за да се идентифицират избирателите, от друга страна най-много се използват преференциите при местни избори, което става причина за големия брой недействителни бюлетини – над 15 процента.

Преференциите се оказаха неудачен експеримент в българската изборна практика, те доведоха само до негативни ефекти, заяви още проф. Константинов. По думите му до голяма степен преференциите в бюлетината са се превърнали в механизъм за контролиран или купен вот.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.