Към днешна дата по груби първоначални изчисления прогнозите са за 20-30% повишение на парното и тока за бита от 1 януари. Те следват динамиката на европейските пазари и цената на природния газ основно.
Това заяви в интервю за БНР шефът на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Пламен Младеновски. Той заяви, че има различни регулаторни инструменти, така че увеличението да не е в тези граници. Освен това пазарите са изключително динамични и е трудно да прогнозира какво ще се случи след три месеца.
Цените на енергията за битовите потребители до края на годината остават такива, каквито са определени от 1 юли, подчерта Младеновски. По думите му битовите потребители в момента дори са подпомогнати, тъй като цената на тока остава без промяна за тях. „Цената, на която НЕК подава тока за бита е 108 лв. на мегаватчас, докато предприятията плащат на свободния пазар над 300 лв. на мегават час. Такава диспропорция никога не е имало досега, няма я и никъде в Европа“, посочи Младеновски.
„Цените на световните борси са толкова лабилни, че едва през декември може да се каже с колко ще поскъпне електроенергията и топлоенергията“, коментира пред журналисти по-късно през деня председателят на КЕВР Иван Иванов, съобщава вестник „Сега”. Той бе видимо раздразнен, че експерт от неговата комисия дава прогнози за цените на енергията. „КЕВР тепърва започва да търси мерки, които да не позволят скока на цените на борсата да се отразят в такава степен на битовите потребители. България е единствената страна в ЕС с регулирани цени за бита“, посочи Иванов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.