Икономическите перспективи пред община Свищов, реализирането на индустриален парк и изграждането на мост край града. По тези важни въпроси Актуално Свищов разговаря с проф. д-р Андрей Захариев, университетски преподавател и декан на факултет Финанси при СА „Димитър Апостолов Ценов”.
– Професор Захариев, какво е Вашето мнение за икономическото развитие на Свищов? В края на 2021 година ОбС-Свищов прие План за интегрирано развитие на общината за 2021 -2027. В него се залага много за изграждане на индустриален парк, за който се предвиждат 38 милиона лева. Според Вас, това реалистично ли е?
– Винаги съм бил стожер на една гражданска конвергенция на терена на бившето военно поделение, което е с площ 335 декара. Виждането ми – посока, в която да превърне Свищов от гранична точка в това, което Алеко Константинов чрез своето остро перо е провокирал свищовлии, говорейки за град Солун и солунската митница. Истината е, че първия голям пробив в тази граничност, периферност на Свищов бе инвестицията във фериботния комплекс. Да, беше частна, да, беше на румънски инвеститор – милиардер, който за съжаление, имаше и има своите проблеми с румънската правосъдна система. Благодарение обаче на този ферибот Свищов доказа, че тази уникална географска локация – най-южна точка на река Дунав в цяла Европа по течението на реката. Доказа, че има своята изгодност сред транспортните фирми, защото оттук до границата с Турция и до Егейско море е най-кратък пътя. Бизнесът избира винаги най-краткия маршрут – там икономията на километър, два или три, умножена по хилядите тирове, които пътуват от големите оператори в този бизнес означава автоматично Свищов да стане важна точка в транспорта и логистиката.
Ще стане ли факт това със заложените стъпки в ПИРО?
– С огромно огорчение установявам това, което представлява в момента визията на властимащите в община Свищов по никакъв начин не предвиждат този уникален терен да има своето логистично развитие. Давам един пример – в Бургас, подобен индустриален парк, Бургас е море, което означава граница – там е индустриален и логистичен парк. За мен задължително бе да се заложи на логистиката! Имахме и доброто стечение на обстоятелствата – проекта за магистралния път от Велико Търново до Русе да минава от западната страна на Ценово и да е буквално на 27 километра от Свищов. Това правеше града много по-изгоден от построеното по времето на Народна Република България и Съветския съюз, а именно Моста на дружбата или Дунав мост 1 при Русе.
– Минуси, отрицателни страни има ли тази посока на развитие, която сочите?
– Всеки ще каже това са камиони, които ще минават, ще замърсяват, ще предизвикват шум. Вероятно ще бъдат прави. Помним, когато Свищов имаше показатели за над 50-хилядна община, когато в Академията се обучаваха над 15 хиляди студенти, когато буквално липсваха места за паркиране по време на изпити на задочни и редовни студенти. Да, в момента ние сме един доста празен град. Отчита се от последното преброяване – 15 хиляди души по-малко население за десет години. Това не е повод за гордост, а е силно притеснително. От 48 хиляди население да паднеш на 33 хиляди всъщност ни прави най-бързо обезлюдяващия град в България. Всичко, което може да върне поминък, да върне интерес. Транспортът е нещо, което само по себе си поражда всякакви свързани дейности. Това означава при новите регулации в Европейския съюз места за престой на тези ТИР-ве, за спане, за зареждане, за автосервизни услуги за превозни средства, струващи десетки хиляди. Всичко това можеше да даде един различен облик на Свищов.
– Как виждате конкретната икономическа картина в града?
– Имаме едно устойчиво предприятие, което оцеля в тези години – „Свилоза” АД с основния си флагман „Свилоцел”. Факт е, че това предприятие в условия на „Зелена Европа” има своята перспектива. Европа се отказва от пластмасата и иска да замени всички еднократно употребяеми артикули в системата за бързо хранене – чашки, чинийки, сламки и т.н. с нещо произведено на база хартия и целулоза. Това предприятие ще го бъде, ще има своята перспектива, то ще е зелено по своя си характер. Само „Свилоза” не стига!
– И какво следва, какво е Вашето виждане?
– Имаме нужда от нещо различно, а именно – град Свищов да се възползва от стратегическата си локация на реката и да изгради мост в тази най-южна точка. Нещо, което имаше в партньорството от страна на Йон Никулае и фирма „Интерагро”, можеше да се реализира под формата на публично-частно партньорство, защото тук не преминава европейски транспортен коридор. Но щеше да породи потенциал за 10 – 15% ръст на брутния продукт на община Свищов и брутната добавена стойност при равни други условия. В момента се говори за този индустриален парк, но това е терен! Терени в Свищов има много на фона на обезлюдяването имаме още два парцела, които са собственост на Министерството на отбраната. Машинодрумът над града, който е съизмерим по размер на индустриалния парк и Погребите, които са от Свищов към Царевец от южната страна, които също са не малък и доста по-удобен като разположение локация терен, защото е до главен път и е един от малкото с четири ленти…
– И какво говори това, което не е известно на широката аудитория?
– Всичко това подсказва, че някак си е поставено като самоцел – индустриален парк, някакви огромни милиони, които стоят зад него. Извинявайте, аз бих предпочел в 15-те населени места да бъдат създадени 15 бизнес инкобатура с площ 10 – 15 – 20 декара, защото навсякъде има запуснати терени и сгради с публично общинска или частно общинска собственост, които могат да дадат хляб и поминък не само в общинския център, но и в цялата тази територия, за която носим отговорност – община и град, дали не малко за историята и възхода на Третата българска държава.
– Оптимист ли сте да има Дунав мост 3 при Свищов или въобще мост край града?
– Позитивното в момента е, че имаме правителство. Водещ субект в него е „Продължаваме промяната”, включително и при срещата с избиратели в Свищов, заявиха отговорните лица – сега икономически министър Асен Василев и премиера Кирил Петков пред свищовската общественост, че ще има мостове над реката. В уточнение, че там където има ферибот – факт е, че при Свищов има ферибот. В същото време се чу за приоритетност на Русе – говорим за удвояване на капацитета на съществуващия мост. Той в момента дори е опасен за преминаване в степен при едно блокиране на едната част от трасето, ако не дай си Боже нещо стане – това е 2-километров мост – дори една линейка не може да стигне, защото като се запуши от двете страни с ТИР-ве, дотам единствено с велосипед или мотоциклет може да стане бързо придвижване на компетентен парамедик, който да окаже помощ на нуждаещ се. Ясно е, че там трябва да има удвояване, защото това е европейски коридор. Дали това означава чисто ново трасе, разположено на 5 – 6 километра при село Мартен, както бе първоначално планирано, не знам. Там има проблем с Натура 2000 и румънците също имат силни зелени, както партийни активисти и като неправителствени организации и едва ли ще допуснат там, където има защитени територии да се прави мост. Свищов няма този проблем – отсреща теренът е бивши котлоари, където изхвърляха сгур на прословутия завод, който замърсяваше с чернилка въздуха над Свищов – говоря за периода 1989 до 1992 година. От наша страна имаме военно поделение, което никога не е било включено в Натура 2000. Т.е. от гледна точка на ОВОС, което е първата стъпка към всеки един подобен проект, ние сме №1. И първи не спрямо само Русе, а спрямо всички останали локации, защото при Видин, където вече е построен и по Натура 2000 по интерактивната карта може да провери, че там няма проблем. Във всички останали локации – Силистра, Оряхово и Никопол от едната страна на реката, или от другата, или едновременно и от двете има проблем – с флора или фауна. Изводът, когато стартираш проект за мост, а в същото време ОВОС ще ти каже: „Да, но тук е Натура 2000”, това е просто фалстарт. Единствената удобна локация е Свищов!
– Сигурно е така, както казвате, но прави ли необходимо града, управата на Свищов, по този въпрос – мост над Дунав при нас?
– Нашият кмет и тези на които казва, какво да пишат в Плана за интегрирано развитие на общината, трябва да приеме идеята и да я прегърне – Свищов да има мост! Защото мост означава развитие, защото мост означава трансграничност! Румънските власти и румънското правителство вече са взели решение – този полагащ се на Румъния мост да бъде при Свищов – Зимнич! И най-лесното е той да започне да говори за моста при Свищов и да иска срещи с икономическото министерство, което управлява и е принципал на индустриалните зони, да иска срещи с транспортния министър и да лансира този мост. Всичко останало е нещо странно и не искам да използвам по-критични думи.
Александър ШАБОВ

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.