Този ден трябва да бъде Ден на единение на нашата научна общност, ден на размисъл за пътищата, по които вървим сега към бъдещето. Това се казва в приветствие на ректора на Академията проф. д-р Марияна Божинова, съобщиха от Висшето училище.
Уважаеми колеги, скъпи студенти,
Първи ноември е дата, избрана да изразим своето преклонение пред големите българи, запазили в столетията под чуждо владичество национална гордост и памет, чувство за историзъм и вяра за съхранение, огромно желание за свобода, за собствен език и право на държава, готовност за борба и саможертва!
В ден като днешния ние отдаваме дължимото, оказваме своята почит към всички онези радетели на народната пробуда, дарители и просветители, които през вековете са дали и дават приноса си за запазване и издигане на българската духовност. Будителите запалват искрата на просветата и културата, а българските учители продължават с мисионерски плам да се грижат всеотдайно за израстването на бъдещето на България в храма на знанието – българското училище.
Този ден трябва да бъде Ден на единение на нашата научна общност, ден на размисъл за пътищата, по които вървим сега към бъдещето.
Затова най-сърдечно искам да Ви поздравя, скъпи колеги от академичното семейство на Стопанска академия, на този светъл общобългарски празник, с благопожеланието да продължавате с възрожденски порив да създавате, да творите, да давате знание.
Вие сте сред хората, на които в значителна степен се дължи фактът, че българското образование, култура и наука отдавна имат своето европейско и световно признание и са пълноценна част от общото европейско научно и образователно пространство, от територията на знанието, на духовността.
Честит празник!

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.