Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е загубил поста председател на Съвета на ректорите. Той се бореше за втори мандат, но един глас не му е достигнал, за да остане начело на организацията за още 2 години, пише „Сега“.
В момента се провежда заседание на Съвета на ректорите, като домакин е Икономическият университет във Варна. От общо 48 университета, държавни и частни, които са присъствали на заседанието, проф. Герджиков е трябвало да получи гласовете на 25 от тях, за да остане на поста си. След тайно гласуване обаче бюлетините „за“ са били само 24. 11 от тях са били „против“, 11 – бели бюлетини и 2 невалидни, което означава, че 24 от вузовете са гласували „против“.
Проф. Герджиков подкрепя голяма част от идеите на просветния министър акад. Николай Денков за въвеждане на нови правила за атестация на университетските преподаватели и нови минимални изисквания за академично израстване, които обаче масово се оспорват от висшите училища. Според наблюдатели това може да е сред причините той да не бъде избран за втори мандат от колегите си.
Ректор на университет коментира пред „Сега“, че това е „шамар“ за политиката, която МОН води в момента. „От трибуната проф. Герджиков ни убеждаваше, че няма проблем да се промени чл. 57 от закона за висшето образование“, възмущава се той. Според въпросния текст университетите уреждат сами правилата за атестация на академичния си състав в своите вътрешни правилници. Сега обаче се предлага нова методика за атестация, която да е национална за всички държавни вузове, и то с решение на МС, а не чрез промяна в закона, каквато според юристи е нужна. Особено остра е съпротивата на гилдията срещу условието висшите училища да получат обещаните 20 млн. лв., но при условие, че въведат новата методика на МС в своите правилници. Според юристи това е пряка намеса в академичната автономия, с която се ползват висшите училища.
Министър Денков обаче коментира, че Народното събрание може да определи границата на тази автономия. В интервю за „Сега“ той също е споделял, че няма как университетите да имат пълна свобода. Според него е редно щом държавата е длъжна да дава средства на висшите училища, да има и съответните механизми за контрол. По думите му срещу промените в момента се изказват предимно тези вузове, в които 70% от преподавателите не отговарят на минималните наукометрични показатели за заемане на академична длъжност. Идеята на новите правила за атестация е да гарантират, че веднъж станал професор, ученият няма да спре да се развива и ще поддържа същата интензивност на научната си работа.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.