„Ще сложим вериги на цените във веригите“, каза Мая Манолова от коалиция Левицата! по повод неконтроируемото повишаване на цените на хранителните продукти в големите вериги и други търговски обекти за хранителни стоки. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Изправи се България.
„ В следващото Народно събрание ще внесем законопроект за ограничаване на търговската надценка до 5% на десет основни, социално значими хранителни продукти от малката потребителска кошница като яйца, мляко, хляб, месо, сирене, кашкавал, масло“, добави Манолова.
Левицата е готова със законодателни инициативи за следващото Народно събрание, които да гарантират справедливи цени на стоките от първа необходимост и край на злоупотребите. В законопроекта ще бъде ясно разписано, че в етикетите на хранителните продукти трябва да присъстват две цени: цената, на която продуктът се доставя в търговската верига от производителя и цената, на която веригата я продава на клиента. Един силен държавен орган за разследване на спекулата с цените ще ограничи нелоялните търговски практики спрямо клиентите и малките производители.
Манолова предупреди: „Да не ми звънят и да не ме убеждават да не се занимаваме с тях, няма да ни стреснат. След като данъкоплатците им платиха разходите от повишената цена на електроенергията и последиците от ковид пандемията, сега е моментът те да проявят малко солидарност и да продават на реални цени.“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.