Села в община Свищов минават на драстичен воден режим. Хората събират протестни подписки и искат ремонт на водопроводите, по които загубите на питейната вода са 75 процента, съобщи Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона.
Със заповед на управителя на ВиК-Йовковци воден режим се въвежда за свищовските села Българско Сливово и Совата. Населените места са разделени на две части и вода ще се подава през ден от 8 до 20 часа. Миналото лято, заради безводието, в Совата беше обявено бедствено положение. Вода имаме, но тя не стига до чешмите на хората, заяви за „Хоризонт“ Тодоринка Атанасова, кметски наместник на Совата:
„Много трудно. Подписка са направили хората. Бяхме на среща с областния управител в Търново. Вода много имаме, но жадни ходим, защото водопроводът е стар и няма пари, няма кой да го отремонтира“.
Кметът на община Свищов изпрати сигнални писма до областния управител и регионалния министър с настояване за държавно финансиране от 2,5 милиона лева за ремонт на 12-километровия довеждащ водопровод. Отговор няма.