За последната година цените на храните в България на едро са скочили с над 50%, предаде БНТ. А само за последните две седмици – от коледните празници, повишението е с 0,6 на сто.
На този фон данни на НСИ показват, че 78% от семействата у нас имат затруднения при покриване на всекидневните си разходи. Близо 70 на сто посочват, че заплатите им не са променяни през годината. Анкета на института показва, че януари – месецът след празниците – е сред най-тежките, а много хора в страната споделят, че в този период са похарчили и част от спестяванията си.
Семейството на Диана Иванова от Русе е от 3 души. Диана казва, че за подаръци и за празничните трапези са похарчили около 700 лв. и то, след като са се възползвали от различни коледни намаления. Сега са притеснени най-вече от сметките, които ще трябва да платят през януари за вода, ток и парно.
„Купуваме си подаръци и естествено, парите свършват. А сега ни предстоят плащания на данъци, плащания на сметките от декември. Водата е увеличена, специално в Русе и в момента сметката ни за вода е по-голяма от тази за ток. А ние се отопляваме на парно и парното е колкото водата“, споделя Диана.
Семейство Иванови обмислят икономиии, за да се справят с обичайните разходи през януари, но отсега знаят, че ще им бъде доста трудно.
„Ако през минали години икономиите помагаха, не мисля че тази година ще помогнат, защото цените на хранителните продукти растат. Едно яйце вече струва 60 стотинки, а говорим за яйце, не за сирене, хляб, мляко или пък меса, обясни Иванова.
Все пак според експертите има дребни трикове, които ще ни помогнат през януари.
„За да нямаме проблеми с финансите през януари трябва да сме заделяли три или четири месеца преди това средства“, коментира Десислава Николова, финансов анализатор.
Ако не ви се прави подробен бюджет, специалистите съветват да приложите правилото 50:30:20 .Това означава че трябва да отделите 50% от доходите си за неотложни нужди като наем, храна, транспортни разходи. След това следват 30%, в които влизат платена телевизия, разходи за подобрения в дома, забавления. Последните 20% спестявайте.
„Ако все пак не сме спестявали и през януари не можем да посрещнем фиксирани разходи, последният вариант, който е и най-лошият, е да прибегнем към бърз кредит. Това е най-скъпият вариант човек да покрие разходите си. Много е рисковано, има много скрити такси. Много е лесно, но по-добре вземете назаем пари от роднини, приятели“, препоръчва Десислава Николова, финансов анализатор.
Според финансовия анализатор е по-разумно да използваме кредитната карта за покупки, но не и да теглим пари в брой от нея, защото таксите са високи.
Изследване сочи, че по празниците сме изхарчили близо 18% повече в сравнение със същия период на миналата година. Според специалистите обаче това не е в резултат на забогатяване на хората и съответно по-голямо харчене. По-скоро го обясняват с поскъпването на храните, което е между 20 и 50% спрямо миналата година.