Проф. Пламен Антов представи най-новата си книга „До Чикаго и назад“ – отвъд пътеписа – Към генеалогията на Бай Ганю“, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
В зала №1 на Община Свищов бе представена новата книга на проф. д.ф.н. Пламен Антов „До Чикаго и назад“ – отвъд пътеписа – Към генеалогията на Бай Ганю“. Събитието, което е част от програмата на „Алекови празници 2023“, организирани по повод 160 години от рождението на Алеко Константинов, събуди голям интерес сред младите хора в Свищов.
На продължилата близо два часа среща с автора присъстваха почетният гражданин на Свищов доц. д-р Юлия Николова и поетът Божидар Богданов, които по чудесен начин представиха творчество на проф. Антов и направиха анализ на най-новата му творба. Авторът сподели, че разбира „До Чикаго и назад“ като нещо повече от пътепис – като култур-философско есе, което в много направления е изпреварило собственото си време. Според него, това е първата среща на българския колективен човек, едновременно в лицето на автора и пътешественик Алеко Константинов, и един друг колективен българин в лицето на Бай Ганю, който някак си по много сложен, нееднозначен начин присъства едновременно вътре в Алеко. „Самият Алеко, като човек идващ от българското Възраждане, носи чертите на един европейски интелектуалец, но носи и несъзнавано, дори за себе си, черти от Бай Ганю.“. Авторът уточни, че колективният образ, който е едновременно и Алеко и Бай Ганю на българското, идва от Възраждането и за пръв път, там в Америка, през очите на Алеко, попада в друг свят на Модерността. „Нов свят“ на бъдещия XX век, който е светът на една нова, постхуманна технологична реалност …
Проф. Антов сподели, че според него, в известен смисъл ние и сега продължаваме на живеем в епохата на постмодернизма, в широкия смисъл, като една фундаментална промяна на обществото в глобален мащаб.
В края на срещата, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов благодари на автора, за това че е част от „Алекови празници 2023“ и подчерта, че представянето на книгата е било изключително многопластово в аналитичен план, за което заслуга има дълбочината на книгата, която проф. Антов е написал и съответно дълбочината на Алековата душа и неговото творчество.