Президентът Румен Радев ще проведе в неделя, 24 октомври, среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на COVID-19 у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Срещата ще започне в 12.00 часа и в нея ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова.
„Ако мерките със зеления сертификат не сработят до 10-15 дни, алтернативата е пълен локдаун“. Думите на здравния министър са цитирани на фейсбук страницата на МЗ, пише Дир.бг.
Пред Нова Стойчо Кацаров призна, че здравната ни система се задъхва. Липсват респиратори, които ще се търсят от чужбина. Обмисля се и вариант, при който тежкоболни пациенти ще бъдат изпращани за лечение в други държави.
„Връщане на децата в училище, особено на тези от 1-4 клас, ще е първото разпускане, ако мерките сработят, каза министърът.
Има сериозна съпротива от родители да се тестват децата им, добави Кацаров. Той е категоричен, че няма нито едно противопоказание на ваксините.
Междувременно бизнес организации изразиха подкрепа за въвеждането на зеления сертификат, като единствена алтернатива на пълен локдаун, но подчертаха, че имат резерви по начина, действащ в момента. Представителите на организациите от различни сектори, главно в туризма, ресторантьорството, ритейл центрове, детски центрове, фитнес зали предлагат за издаване на зелен сертификат да се признае тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия. Те отбелязват, че у нас бе създаден прецедент от страна на Министерството на здравеопазването, различен от европейската практика, като се разреши зелен сертификат да важи след поставянето на първа доза ваксина“.
Организациите настояват държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Според тях, вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.