Предстоящият днес разпит от прокуратурата на премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова е форма на институционално изнудване. Това е миналото, което търси реванш. Това коментира президентът Румен Радев по темата, пише вестник „Сега“. Петков е призован за 12 ч. днес, а Бориславова – за 15 ч. Те бяха привикани във върховната прокуратура, след като главният прокурор обяви, че по време на срещата им в петък са му посочили „лица и прякори“, които са в основата на корупцията в България. Петков веднага обяви, че ще отиде на разпита, но за да пита той прокурорите какво правят по редица казуси, сред които „Мата Хари“ и „Барселонагейт“.
„Още при връчването на проучвателния мандат заявих, че ако коалицията не постигне пробив в съдебната реформа, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента, това е форма на институционално изнудване и очаквам лидерите на управляващата коалиция да застанат решително зад премиера“, каза Радев.
Президентът коментира още, че е удовлетворен от вчерашното решение на Конституционния съд, който се произнесе, че министърът на правосъдието има право да иска от Висшия съдебен съвет предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Правосъдният министър Надежда Йорданова вече обяви, че скоро ще внесе ново искане за прекратяване мандата на Гешев.
По думите на Радев с вчерашното си решение КС е потвърдил несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС, което отхвърли като недопустимо внесеното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов искане за уволнение на главния прокурор Иван Гешев. „Остава въпросът дали е пригодно това мнозинство в морално и професионално качество и аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение“, допълни Радев.
ПО ДРУГИ ТЕМИ
Радев отговаря на въпроси и по други теми. Той отказа да даде оценка на работата на правителството, защото е още рано, а то работи в изключително трудна ситуация – каскада от кризи и лошо наследство. Според него е илюзия да си мислим, че демокрацията и правовият ред идват изведнъж. „Но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество“, увери държавният глава. Веднага след това обаче допълни, че очаква правителството да е много по-открито, когато взема решения, да предоставя навреме цялата информация, за да няма съмнения за задкулисни решения.
По горещата в момента тема за златните паспорти – даване на българско гражданство срещу инвестиции, президентът каза, че това е порочна практика, която трябва да се преустанови. Такъв законопроект на правителството вече бе приет на първо четене от правната комисия в парламента. Радев припомни старото си настояване, че вместо да има златни паспорти, „българите от нашите исторически граници трябва да вземат много по-лесно паспорти“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.