Президентът Румен Радев отправи публично първи остри критики срещу премиера Кирил Петков и правителството, пише вестник „Сега“.
Той директно атакува министър-председателя като обяви посещението му в Северна Македония за прибързано. „Мисля, че посещението на премиера беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него“, заяви държавният глава. По негови думи важното „е българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет – да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск“.
„Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски. Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна“, аргументира се президентът”.
На въпрос на bTV какво смята за случващото се с „Булгаргаз“ и освобождаването на директора Николай Павлов (министър в първия служебен кабинет на Радев от 2017 г. – б.р.), президентът отбеляза, че се тревожи за инфлацията, цените, покупателната способност и бъдещето на енергетиката.
„Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. Надеждата ми е, че в тази дейност кабинетът няма да се изкушава от наследения управленски модел, който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси“, заяви в прав текст Румен Радев и продължи, че „ако се използва същият подход, няма да постигнат по-различни резултати от наследството на Борисов“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.