Ако допуснем някой друг да пренаписва миналото ни, ние сами ще срутим дома си и ще обречем себе си на печалната участ на много народи, които днес търсят приют по пътищата на миграцията. Затова трябва да помним Христо Ботев и априлци от 1876 г., Гоце Делчев и илинденци, полковник Дрангов и загиналите край река Черна и Дойран български герои. Паметта и езикът не могат да бъдат спазарявани за текущи цели, те са нашата същност. Свободата, отвоювана с жертви, трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство днес.
Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово по време на митинга-заря във Враца по повод 146-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България, пише Дир.бг.
„Събрали сме се като всяка година да почетем саможертвата на героите, на които дължим свободата си. Правим го тук, във Враца, пред паметника на Христо Ботев. В този Балкан лежат костите на храбрите му четници, които бяха изтребени по чукарите, отчаяни от липсата на народна подкрепа, но до смърт верни на своята кауза. Те платиха цената на свободата, която други ще отстояват век и половина във войни и изпитания“, добави държавният глава.
По думите на Радев, историята не е мъртво минало и почитта към нея не е просто ритуал.
„Историята е лоното, в което се раждаме и оформяме като хора. Тя е онова, което наследяваме понякога като бреме, друг път като достойнство. Но именно нишката към общото минало е това, което ни прави народ“, каза още той.
Държавният глава благодари на участниците в похода до местността Йолковица – лобното място на Христо Ботев.
Под звуците на духов оркестър, бяха споменати имената на героите, борили се за освобождението на България.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.