2023 година ще е равна по брой работни дни на отиващата си 2022-ра – точно 248. Това се равнява на 1984 работни часа, пресмята БНТ. Общо ще се почива 117 дни със съботите и неделите и официалните празници.
Според Кодекса на труда, когато празник съвпадне с неработни дни, първият делник след тях става почивен. Най-малко ще се работи през април и декември, а най-дълго – през август.
Комбинацията с официален празник ще създаде четири дълги уикенда през годината – около Деня на Освобождението, Деня на труда, Гергьовден и Деня на Независимостта. Традиционно най-дълго ще се почива около големите християнски празници Великден и Коледа – съответно четири и пет дни.
Какви точно ще са празничните почивни дни през 2023-та?

През януари почивните дни са два – 1 и 2 януари заради посрещането на Новата година.

През февруари няма почивни дни заради празници.
През март ще се почива празнично на 3, 4 и 5 март заради националния ни празник – Освобождението на България.

През април ще се почива около най-големия християнски празник Великден – на 14, 15, 16 и 17 април.

През май ще се почива на 1 май – Деня на труда. След това около 6 май – Гергьовден. Тук почивните дни са три – 6, 7 и 8 май. Почивен ще бъде и 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий.

През юни, юли и август няма допълнителни почивни дни.
През септември ще се почива празнично на 6 септември – Деня на Съединението. Ще се почива и на 22, 23 и 24 септември около Деня на Независимостта.

През октомври и ноември няма допълнителни почивни дни.
През декември ще се почива празнично около Бъдни вечер и Коледа – на 24, 25, 26 и 27 декември.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.