„Разнопосочното говорене в управляващата коалиция вреди на всички партии в нея“.
Това коментира пред БНР Юлиан Войнов, финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов. 
Той подчерта, че ако партиите в коалицията искат да управляват, трябва да поставят националните приоритети пред личните си и тясно партийни интереси:
„Би трябвало да поставят настрани противоречията и да насочат усилията си към справяне с кризите, които ни връхлитат една след друга, и изискват много енергични мерки“.
Според Юлиан Войнов правителствените мерки трябва да са насочени в разходната част на бюджета за подпомагане на застрашените групи:
„Да се направи задълбочен анализ за всички хора, застрашени от бедност. Те да бъдат подпомогнати“.
Финансистът коментира още, че мерките за налагане на таван на определени цени и намаляване на определени данъци на регулираните цени могат да помогнат в определена степен, но ще е много краткосрочно:
„Създават илюзорно успокояване, че цените са замразени, докато намаляват предлагането от производителите, а по-ниските цени водят до липса на промяна в начина на пазаруване на хората, те продължават да харчат както и преди, което е основният проблем и води до инфлационни очаквания“.
Икономическият анализатор изтъкна, че трябва да се работи и за промяна на пенсионния модел:
„Ако продължим да използваме този модел по този начин – за социално подпомагане, той ще се срине в един момент“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.