На 31 март преминаваме към лятното часово време. Така ще се спи с един час по-малко, защото часовниците се преместват с час напред. Това ще стане в 3:00 часа през нощта на 30 срещу 31 март и тогава ще стане 4:00 часа.

През 2018 г. Европейският съюз започна инициатива, за да се реши дали да продължи смяната на часовото време или да се остане само на едно. Повечето държави заеха позиция да се спре със смяната на часовото време заради негативните отражения върху организма. Заради пандемията от коронавируса обаче дискусиите бяха прекратени.

За да се спре със смяната на времето, страните от ЕС трябва да синхронизират избора си и да има консенсус на кое часово време ще се премине за постоянно. Редица държави по света вече са се отказали от смяната на часовото време, сред тях са Турция, Русия, Перу.

Причината за отхвърляне на промяната е, че биологичният ни часовник има нужда от адаптация и понякога това отнема по 1-2 седмици. През това време много хора чувстват умора, главоболие, разсеяност, отпадналост и други неприятни ефекти върху организма.

На лятното часово време ще останем до 27 октомври 2024 година, когато се връщаме към астрономическото време.