Народно читалище „Христо Ботев“ в Новград вече изпрати покани до всички досегашни участници в събора „Обичаите по нашенски – среща с миналото на придунавския регион“. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. През тази година фолклорната проява, която ще се проведе на 31 август, ще отбележи седмия си рожден ден. Тазгодишното издание ще премине под мотото „Автентичност и съвременност на обичаите“. Според организаторите целта на събора е опазване на нематериалното културно наследство, издирване и съхранение на забравени традиции, обреди и обичаи както и насърчаване на любителското народно творчество. През досегашните си издания „Обичаите по нашенски“ по недвусмислен начин популяризира образците и богатството на традиционната българска култура и фолклор.

По традиция съборът няма конкурсен характер и ще се проведе на стадиона в селото. На сцената се предвижда да излязат групи, представящи народни обичаи и традиции, танцови състави, клубове за народни танци и хора, певчески групи и индивидуални изпълнители. Само през миналата година са участвали 35 групи от цялата страна с повече от 400 изпълнители.

По време на събора са предвидени и редица съпътстващи инициативи. Ще се проведе конкурс за автентични български ястия „Бабините гозби“. Участници и гости ще имат възможност да пробват характерни ястия за даден регион , свързани с празник или обред. Всички ще могат да дегустират и баницата макарина, характерна за жителите по долното течение на Янтра. Ще бъде представена изложба от автентични носии от различни краища на България „Корени от миналото“. Участниците и гостите ще бъдат посрещнати с вкусни бабини мекици.

Покана за участие във фолклорния събор е изпратена и до съставите на българската общност в побратимената с община Ценово комуна Чеболакчия в Молдова.

Фолклорният събор се организира съвместно с кметството в Новград и с подкрепата и съдействието на община Ценово.