Представителят на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас” АД Красимир Първанов, чийто мандат в Надзорния съвет на дружеството е изтекъл, ще бъде сменен чрез друг представител, който ще бъде избран с конкурс. Това става ясно от отговор на министъра на Енергетиката Росен Христов на писмен парламентарен въпрос на народния представител от “Демократична България “ Ивайло Мирчев, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на ДБ.
На 19 октомври Мирчев попита министъра дали планира да инициира смяна на представителя на държавата в рафинерията, при положение, че той “систематично не е изготвял отчети за свършената от него работа като такъв и с действията си не защитава българските интереси”.
Министър Христов не е убеден, че Първанов не защитава българските интереси, защото в отговора си, подписан с дата 28 октомври, моли депутата да подкрепи твърдението си с информация, която да прати в министерството и в отговорните институции, които да предприемат съответните действия. Христов обаче заявява, че във ведомството му “се разработва процедура, въз основа на която за първи път по прозрачен и обективен начин да бъде избран представителя на държавата в посоченото дружество”.
“Ще настояваме това да се случи до края на този месец, защото страната ни търпи огромни щети от бездействието по казуса “Лукойл” и “Литаско”, коментира във фейсбук страницата си Ивайло Мирчев. По думите му, “една от причините “Лукойл”  да мародерства на пазара на горива в България е нищоправенето на представителя на държавата в компанията”. Според депутата от ДБ това, че  държачът на “златната акция“ не работи в интерес на България е видно от факта, че за 4 години той не е предоставил каквато и да е информация на Министерството  на енергетиката, въпреки че има задължението да представя тримесечни отчети.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.