Представители от 4 МИР – Велико Търново взеха участие в кръгла маса „Лява България -идеи, политики, единение“, видя Актуално Свищов. Даниела Давидкова представител от Свищов. Адв. Иван Иванов представител от Велико Търново. И двамата партийни членове на ПП Изправи се Българи.
Редица леви политици – както лидери на политически партии, така и членове на БСП, се събраха на форума в НДК, на който обсъдиха първите стъпки към ново голямо ляво обединение, което ще работи за следващите парламентарни и местни избори през 2023 г. Дали ще бъде коалиция или една партия нямаше единни мнения сред участниците на форума.
При всички случаи този блок очевидно ще съперничи на столетницата, чийто лидер Корнелия Нинова усети предизвикателството и призова конкурентите си да се върнат в БСП. Нямаше обаче подобни настроения сред участниците на форума, някои от които говореха с открита неприязън спрямо водената от Нинова партия.
Повечето участници бяха хора, някога обвързали се със столетницата, а впоследствие започнали нова политическа кариера. Присъстваха бившият президент Георги Първанов, Румен Петков от АБВ, Мая Манолова от „Изправи се, България“, Георги Кадиев от „Нормална държава“, Александър Томов от „Българска социалдемокрация“, Татяна Дончева от „Движение 21“, Симеон Славчев от МИР, Александър Паунов от Комунистическата партия на България, Минчо Христов от „Движение на непартийните кандидати“. Не се появи, както се очакваше, Красимир Янков от „Българска прогресивна линия“, който се отцепи от БСП през 2021 г., пише вестник „Сега“
Имаше и много настоящи социалисти, включително и високопоставени фигури, членове на Националния съвет на БСП, като Костадин Паскалев и Красимир Карамфилов. Всъщност, както се разбра от изявленията на участниците, именно Паскалев беше домакинът на днешния форум. Забелязваха се и други познати фигури на БСП, низвергнати от Корнелия Нинова, като Кирил Добрев, Георги Пирински и Ангел Найденов. На кръглата маса участваше и Светлана Шаренкова – председател на форума „България – Русия“.
С най-голямо внимание левите слушаха изказването на Георги Първанов. Експрезидентът си спомни с удоволствие, че през 2001 г., отново в НДК, са били поставени основите на „Коалиция за България“ – един от най-успешните коалиционни формати на левицата в новата ни история. „Левицата се нуждае от дълбока трансформация. Бих казал промяна, но взеха тази дума и я опорочиха“, започна Първанов.
Мая Манолова беше също толкова песимистично настроена за състоянието на лявото, колкото и Първанов. „Диагнозата е ясна – лявото е в кома. БСП и лявото губят избори, губят хора“, отсече бившият омбудсман. Тя не скри лошите си чувства към настоящото ръководство на „Позитано“ 20, което определи като „шепа послушковци, които не смеят да изразят собственото си мнение“, и обвини БСП, че „коленичи пред ГЕРБ и ДПС“. Манолова обобщи, че е необходим „рестарт на лявото“, и даже обяви, че е готова с наименование за новия ляв блок. Никой обаче не я попита какво е то.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.