„Видимата левица не е лява, а истинската левица е невидима в обществото“ стана ясно днес на Дискусия за актуалната обществено-политическа ситуация в България и задачите пред модерната и обединена левица, съобщиха за Актуално Свищов организаторите на форума. Дискусията, провокирана от реалната перспектива две трети от българските граждани да бъдат изхвърлени зад борда на политическото представителството в страната в резултат на безпринципни коалиции и все по-десни икономически и социокултурни политики бе организирана от Лява платформа „Прогрес“.
По време на дискусията Лява платформа „Прогрес“:
представи своя характер и бъдещи планове, простиращи се отвъд предизборната битка и тясната електорална политика.
призова за общи действия на левите избиратели, работници, пенсионери, интелектуалци и политици за ярко ляво представителство в политическия живот;
изиска от претендентите за властта в ляво да заемат ясни позиции и формулират леви послания и политики: истински социална, солидарна, справедлива и демократична алтернатива за бъдещето на България;
Участници в дискусията, в лицето на члена на Националния съвет на БСП Ани Пиринска изказаха тревогата, че е трудно да си ляв в социалистическа партия завила надясно. Това налага необходимостта повече социалисти да си припомнят, не само че пътят на Социалистическа партия е наляво, но и да повярват, че има реална алтернатива, която прави това възможно. „Левите трябва да сме солидарни един с друг“ заяви Ани Пиринска.
В подкрепа на това лидерът на партия „Изправи се България“ Мая Манолова обвини БСП, че е абдикирала от обещанията си и препотвърди позицията на партията си да се фокусира върху конкретни и чувствителни за обществото казуси като прогресивните данъци и таван на цените.
Цветан Предов от „Системата ни убива“ също подкрепи тезата, че БСП е излъгала избирателите си и има пълна липса на подкрепа за нуждаещите се. А енергийният експерт и бивш депутат от БСП Явор Куюмджиев изрази опасение, че БСП е приватизирана от лидера Корнелия Нинова, а през предстоящите тежки зимни месеци е много възможно хората да излязат на улиците.
„Видимата левица не е лява, а истинската левица е невидима в обществото“ според проф. Искра Баева. Историкът от Софийския университет изказа становище, че повечето хора, които се очаква да са леви не гласуват за леви формации, а в медиите има монопол на десните икономически послания.
Финансистът Константин Проданов защити тезата, че лявото е с отслабени позиции и представителство не само в България, и е време левицата отново да поеме естествената си роля на защитник на слабите.
Участниците в дискусията се обединиха около позицията на политолога и преподавател в Софийския университет Страхил Делийски, че в България има всички социални условия да съществува ляво и са нужни действие и усилия в отвоюването му в политическото пространство.
По време на пресконференцията след дискусията, публицистът и (позиция) в Лява платформа „Прогрес“ Стан Додов информира представителите на медиите, че работата по Платформата е започнала в началото на годината в търсене на обединение и реални действие в лявото политическо пространство, както и поради необходимостта политиците, позиционирани в ляво, да бъдат убедени в социални послания. Убеждението на създателите на платформата е, че избирателите с леви убеждения не са представени и това е част от причините за спад на избирателната активност. На предстоящите парламентарни избори има опасност в парламента да не влязат дори формално леви формации и България да се превърне в Полша или Унгария. По тази причина Лява платформа „Прогрес“ отправя предизвикателство към левите политиците да се припознаят в нейните посланията.
Структурата и механизмите на работа на Лява платформа „Прогрес“ са на основа на Манифеста на платформата. Като основополагащ документ, Манифестът очертава убежденията на създателите на Лява платформа „Прогрес“ и е условия за членство в нея, но не е предизборна програма.
Въпреки наближаващите избори хоризонтът на Лява платформа „Прогрес“ е дългосрочен и с амбиция да стане фактор стимулиращ леви политики и да привлече повече хора да говорят за демократична промяна. Платформата не е създадена за да работи и агитира за дадена формация, а да търси съмишленици, с които да гарантира социални промени в страната.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.