Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия коалиционен кабинет са на финалната права, съобщиха за БНР източници от екипите на партиите.
Формулата за квотното разпределение на министерства към момента е 10-4-4-3.
ПП ще има 10 позиции, заедно с премиер Кирил Петков и двама вицепремиери – това са Асен Василев, който ще бъде и финансови министър, и Калина Константинова, която като зам.-министър председател ще отговаря за административната реформа. Това наименование още не е окончателно уточнено.
За ПП освен това са и министерствата на образованието и МВР, като там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков, на отбраната – за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев.
И още – транспорт, култура и здравеопазване. Министерство на икономиката се разделя на две – едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер, а другото- ще ръководи държавните предприятия. То отива при БСП и предложението име към този момент е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер. Левицата взема и министерствата на земеделието, туризма и социална политика.
За ИТН са определени – Външно мниистерство, енергетика, спорт и регионално развитие, там фаворит е бившият депутат от РБ Гроздан Караджов. От ИТН още не са дали съгласие да имат вицепремиер.
За ДБ са правосъдие, електронно управление и дигитализация, като и това название се уточнява, и екология, като министърът на екологията ще съвмествя и поста вицепремиер по климатичните промени. Номинирани за тези позиции са съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.
Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент, посочват източниците на БНР.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.