В късните следобедни часове, когато лъчите на слънцето започват да галят нажежената земя, повечето от жителите на село Белцов се отправиха към параклиса. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. За бецовчани това е свещено място, което се намира на няколкостотин метра извън населеното място. И тази година почти всички жители на населеното място спазиха традицията за двадесети пореден път. Миряните запалиха по свещичка за здраве и осветиха курбана. По този начин жителите на селото почетоха светлия християнски празник Свети Дух, който тачат от дълбока древност.

Идеята за отбелязване на празника принадлежи на Петкана Маркова. През 2005 г. Блажин Миланов – един от главните инициатори и организатори, построява параклиса. Сега неговите наследници – семейството на Димитринка и Илия Блажинови, продължават да са един от основните спомоществователи за курбана. Преданието разказва, че в основата на параклиса е вграден оброчен камък. Той е бил донесен като реликва от старото селище, което било опожарено до основи. На плоча е записана историята и волята на дарителя.

За трета поредна година сред дарителите е и семейство от Германия. Вероника, Кристиян и Кристиана Негуш дариха икона и финансови средства, с които да се поддържа параклиса.

Кметът на селото Боряна Георгиева сподели, че запазените през годините обичаи и традиции са крепители на българския дух. Тя не скри, че в почитането на празника се включва почти цялото население на Белцов. За да сподели празника сред местните жители бе и председателят на Общинския съвет в Ценово Георги Георгиев.

Отец Георги извърши водосвет и освети приготвения курбан. „Да бъдем истински хора. Да бъдем сплотени и единни. Да пазим традициите в родното село Белцов и да ги предадем на децата и внуците. В това е нашето спасение“, това са част от посланията, които отправи към насъбралите се свещеникът.

Независимо от жегата за поредна година Мария Кръстева и Снежанка Йорданова приготвиха курбана. Вкусната храна беше раздадена докрай на миряните, дошли да почета празника Свети Дух.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.