В продължение на няколко часа централната част на Ценово се оказа като запазена зона за хората от третата възраст. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. В малкото, но гостоприемно населено място, дойдоха да се видят като стари приятели представители на пенсионерските клубове „Млади сърца“ от Ценово, „Чародейка“ от Русе и от Белцов. Повод за срещата се оказа Международният ден на възрастните хора. Гостите от Русе с интерес разгледаха забележителностите в Ценово. Първата им спирка беше в общинския младежки център. Етнографската сбирка събуди спомени от изминалите години. Кратката разходка по алеите в парка вдъхна нови живителни сили сред хората с посребрели коси. Секретарят на общинската администрация Мария Найденова подробно запозна гостите със забележителностите и културните прояви в общината. Възрастните хора с интерес разгледаха и новопостроения паметник на Казака Матей. Следващите часове бяха белязани с много веселие, танци и усмивки. Независимо от преклонната си възраст, участниците в празника се върнаха назад в младежките си години. Стиховете за нещата от живота обаче трогнаха до сълзи повечето от хората. Организаторите бяха подготвили специална изненада за хората, които навършват кръгли годишнини. Около огромната торта застанаха 17 жени и мъже от трите клуба, които станаха на по 70 и 80 години, за да духнат празничните свещички. Юбилярите получиха като подарък и по бутилка червено вино с етикети, на които са отпечатани лицата им. Като специален поздрав към всички прозвучаха изпълненията на народната певица Венетка Тодорова.
Сред гостите на празника бяха кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев и председателят на общинската пенсионерска организация Любен Атанасов. „Този празник е чудесен повод да се спрем в забързаното ни ежедневие и да се поклоним пред хората, от които черпим сила и мъдрост и които са ни дарявали с непреходните човешки ценности. На този ден отдаваме почит на мъдростта, опита и успехите, отдаваме заслужено признание на постигнатото от хората в златната възраст“ каза в поздравлението си д-р Петров.
До нови срещи си пожелаха на раздяла жените и мъжете, възвърнали поне за малко младежкия си дух, запазили през годините желанието за пълноценен живот.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.