Правителството е обещало сериозно увеличение на заплатите в здравеопазването. Това съобщиха днес два синдиката, участвали във вчерашната среща с премиера Кирил Петков, здравния министър проф. Асена Сербезова, социалния министър Георги Гьоков и депутати на „Продължаваме промяната“, пише вестник „Сега“.
В системата напоследък има напрежение и протести заради края на извънредната епидемична обстановка, с която са обвързани част от плащанията, компенсиращи работата на първа линия. В парламента вече се обсъжда промяна, която ще позволи добавки за неблагоприятни условия на работа да се дават още три месеца. Изплащането на 1000 лв. за работа на първа линия обаче зависи от броя на преминалите ковид пациенти, а те намаляха. Затова се търси вариант за компенсация по друга линия.
На вчерашната среща от правителството заявили, че вече са взели решение заплатите на медицинските сестри да бъдат 1500 лв., а на лекарите – 2000 лв., съобщи Мая Илиева, председател на синдиката на българските медицински специалисти. За санитарите възнаграждението трябва да стане 900 лв. Числата по същество не са нови, тъй като са предвидени в колективния трудов договор.
Проблемът с тези и предишни обещания е, че държавата не може да определя заплатите в болниците, защото те са търговски дружества. Единственият начин да се увеличат парите е през увеличение на цените на клиничните пътеки. Тогава обаче няма гаранция, че допълнителният приход няма да отиде по друго перо и медицинските сестри например пак да останат с ниски заплати, както става от години.
Заради този проблем, сега правителството е предвидило условие за директорите – ако работодател иска да вземе 25% увеличение на клиничните пътеки, той трябва да гарантира изпълнението на КТД в отрасъл „Здравеопазване“ със заложените там заплати – съответно 1500 лв. за медицински сестри и 2000 лв. за лекари. А тези работодатели, които не искат или не могат да изпълнят тези изисквания, ще получат само 7% увеличение на клиничните пътеки, обясни Мая Илиева.
Илиева е скептична, че това решение ще е работещо. Според нея голяма част от общинските и държавни болници ( като изключим университетските) нямат скъпоструващи клинични пътеки и дори с увеличението няма да имат възможност да увеличат заплатите до обещаните нива. Освен това този вариант няма как да обхване медицинските служители извън болниците.
Обещанието обаче бе представено от друг синдикат, участвал в срещата – „Защита“, като нещо безпрецедентно. „Защита“ не е национално представителен синдикат, но в последните години гради структури в отделни болници и привлича внимание с шумни акции, в които често заплашва с гладна стачка. Този синдикат организира протестите в ИСУЛ и „Александровска“ тази седмица.
„Това, което ние направихме, досега никой не го е правил – коментира днес пред Би Ти Ви Красимир Митов, председател на „Защита“. – Затова искаме специално да поздравим всички работещи сестри и лекари в ИСУЛ, които дръзнаха да излязат да си потърсят правата. Търсехме диалога. Надяваме се, че диалогът ще продължи, за да доведем до още по добри неща както за работещите в сферата на здравеопазването, така и за българските пациенти.“
Митов обяви, че поетият ангажимент от министър-председателя ще доведе до временно спиране на протестите. Но добави, че следващата седмица ще има нови разговори, за да бъдат финализирани детайлите по предварителното споразумение.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.