ПП-ДБ ще предложат на ГЕРБ да предложат те кандидат за министър-председател, който да използва мандата на втората политическа сила, за да състави правителство. Формацията ще вземе мандата за съставяне на правителство от Румен Радев и ще опита да го изпълни. Това е било обсъдено на заседание на парламентарната група на ПП-ДБ тази вечер, научи „24 часа“ от два източника в коалицията, пише Дир.бг.

Предстои решението да бъде одобрено от политическите органи на „Продължаваме промяната“, ДСБ и „Да, България“ и трябва да бъде обявено във вторник сутринта, както преди заседанието обясни съпредседателят на ПП Кирил Петков. Било е обсъдено дори дали да не бъде поискано директно кандидатът за премиер да е отново Мария Габриел, която се отказа да съставя правителство заедно с ПП-ДБ след продължилите две седмици преговори. Срещу нея обаче се е обявил министърът на финансите в оставка и съпредседател на ПП Асен Василев.

Заради това финалната формулировка била ГЕРБ да предложат взаимноприемлив кандидат за премиер. Като такъв можело да бъде например настоящият председател на Народното събрание на парламента Росен Желязков.

Според трети източник от групата обаче имена не са обсъждани. А предложението щяло да е ГЕРБ сами да посочат кандидат за министър-председател без да бъдат ограничавани с предварителни имена.

Най-вероятно партийните органи на ПП, ДСБ и ДБ ще одобрят предложение, в което да няма посочен приемлив за тях кандидат, а позицията ще е отворена за предложение от партията на Бойко Борисов.

При предсрочни избори за Народно събрание ПП-ДБ ще събере около 18-19% подкрепа, показвали проучвания. Ако все пак се стигнело до предсрочни парламентарни избори ПП-ДБ предпочитали те да са две в едно. Според анализа на коалицията разделяне на предсрочния вот от европейския по схемата на 2 юни да избираме нови депутати, а на 9 юни Европейски парламент, обслужва само и единствено ДПС. Пред депутатите си лидерите на ПП-ДБ признали, че са били готови да се откажат от падането на следствената тайна за парламентарни анкетни комисии, като тази за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Именно тази тема бе най-спорната при преговорите за политическо споразумение с ГЕРБ в първия мандат.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.