Обединение “Продължаваме Промяната – Демократична България” няма да се коалира с ГЕРБ. “Всички партии в коалицията са взели решения, че няма да подкрепят правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ.” Това заяви съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Асен Василев на съвместно изявление на лидерите на коалиция ПП-ДБ, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на коалицията. 

“Нашето решение да не подкрепим ГЕРБ в първия мандат е на база ценности. Гражданите трябва да са сигурни, че когато гласуват за нас, обещаното ще бъде изпълнено. Но ще говорим с всички партии по политики”, каза другият съпредседател на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков. И изброи областите, по които коалицията ще търси сътрудничество в парламента – приемане на нов бюджет, мерки в подкрепа на производството на български храни и овладяване на инфлацията, присъединяване на страната към Шенген и еврозоната.

“Обещахме да възстановим парламентарната република. Трябва да има управление, но такова, че да може да реализира приоритетите на страната на практика, а не на думи. Без дълбока съдебна реформа, никоя цел не може да бъде постигната”, заяви съпредседателят на “Демократична България” и лидер на “Да, България” Христо Иванов. Според него обединението ПП-ДБ има потенциал и той трябва да бъде развиван и надграждан. “На изборите не успяхме да постигнем пълния си потенциал”, каза Иванов.

“Даваме си сметка, че 70% от българите искат край на кризата и съставяне на правителство, солидарни сме с тях, но не можем да подкрепим правителство, кадрувано от Бойко Борисов”, каза съпредседателят на “Демократична България” и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. По думите му коалицията не е орган по амнистия или реабилитация на Борисов – от Мишо Бирата, до “Турски поток”. Атанасов е против “кооптирането” на президента в едно правителство, каквато възможност видя Борисов, и добави, че формацията му ще внесе в парламента законопроект за спецслужбите.

Лидерите на партиите от ПП-ДБ благодариха на гласувалите, на своите структури и на доброволците. “Обиколихме над 1000 населени места, но  не успяхме да убедим достатъчно много граждани за европейския път на България”, каза Асен Василев. Той изтъкна множество проблеми с вота на 2 април, сред които отчетените 45 000 невалидни бюлетини, при 9000 на предишния вот, и разминавания в 17% от секциите между данните от машините и вписаните числа в протоколите. В 2600 секции не е имало онлайн излъчване, а само в 172 от 700 рискови секции е имало постоянно видео излъчване на броенето на вота. За нарушенията ЦИК е сезирана с писмо. “Тези нарушения най-вероятно няма да променят изборния резултат. Но е много важно да се каже, че първата стъпка България да стане нормална европейска държава е да няма такива нарушения”, каза Василев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.