Вой на сирени стресна в първото августовско утро хората в центъра на Ценово, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. В двора на местното училище обаче деца с нетърпение очакваха поредните си гости по време на лятната занималня. При малчуганите дойдоха служители от противопожарната служба в Бяла, начело с началника им главен инспектор Свилен Рачев. Малките палавници вкупом отговаряха на въпроси, свързани с действия при защита от природни бедствия. „Пожарникарите не гасят само пожари, но помагат на хора, изпаднали в беда. Специализираните автомобили са оборудвани с техника и инструменти за работа при земетресение, наводнение и катастрофи“, сподели инспектор Рачев. Той заинтригува децата и за ползването на телефон 112.

В истинска атракция за децата се превърнаха следващите минути. Те имаха възможност да се докоснат до противопожарния автомобил, да сложат каска на главата си, да облекат пожарникарско яке. Момичетата и момчетата разгледаха оборудването на автомобила, чуха различни сигнали на сирената. Децата с нетърпение очакваха да влязат в ролята на пожарникари и да потушават запалване. Всеки желаещ хвана и насочи струйника с маркуча към целта. В края на срещата повечето от малчуганите бяха с поизмокрени дрехи, но с грейнали от радост очи. Според огнеборците това е първата стъпка към обикване на пожарникарската професия.

Лятната занималня в Ценово се провежда всеки вторник и четвъртък в продължение на два месеца. В занятията се включват не само местни ученици, но и деца, дошли на гости при баба и дядо през лятната ваканция не само от други населени места, но и от чужбина.

Пожарникарите с радост приеха поканата отново да гостуват в ОУ „Христо Ботев“ в Ценово като проведат и практически занятия през учебната година.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.